Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Monitorovanie vozidiel: Veľký brat ťa vidí!

Monitorovanie vozidla je služba, ktorá sa oplatí nielen firmám, ale aj rodinám či jednotlivcovi.

Začnime vysvetlením, čo vlastne monitoring vozidiel znamená, ako služba v praxi vyzerá, komu je určená a čo všetko klientovi ponúka. Na to, aby sme vám sprostredkovali čo najpresnejšie informácie v čo najširšom rozsahu, oslovili sme odborníkov z prostredia spoločnosti Automonitoring, s r. o., ktorí sa poskytovaniu tejto služby profesionálne venujú už takmer 15 rokov. Podľa slov expertov sa služba monitorovania vozidiel oplatí už jednotlivcovi s jedným autom. „Klient má v aute namontované GPS zariadenie a vo svojom mobile nainštalovanú aplikáciu, vďaka čomu neustále vie, kde sa nachádza jeho auto, môže byť v predstihu informovaný o blížiacich sa servisných intervaloch alebo o končiacej technickej a emisnej kontrole. Systém klienta tiež dokáže upozorniť, ak sa jeho auto pohybuje bez toho, aby bol naštartovaný motor, prípadne klient dokáže svoje auto na diaľku imobilizovať, teda vypnúť mu motor,“ hovorí Richard Zapriháč, konateľ spoločnosti a IT špecialista. Služba, ktorú ponúka spoločnosť Automonitoring, môže byť prospešná aj pre rodiny, nakoľko v rodinách sa dnes často objavuje viacero automobilov, prípadne viacero používateľov jedného automobilu, alebo vlastnia členovia rodiny napríklad elektrické bicykle či kolobežky, ktoré môžu byť tiež monitorované.

Opäť platí, že všetko je prehľadne zoradené v počítačovom programe alebo mobilnej aplikácii používateľov, ktorí tak majú omnoho väčší prehľad o pohybe a stave rodinných dopravných prostriedkov. Rodičia môžu byť prostredníctvom aplikácie upozornení, keď monitorované auto prekročí zvolené teritórium pohybu, napríklad hranice okresu. Tiež sa môžu nechať informovať o tom, akou priemernou rýchlosťou auto jazdilo, koľkokrát bol plynový pedál stlačený až na podlahu a podobne. Zariadenie totiž informácie získava priamo z riadiacej jednotky auta, takže vytiahnuť sa dá kvantum rôznych výstupov. Samozrejme, upozornenie dokáže prísť aj v prípade nehody. Azda najväčší zmysel však má systém monitoringu vozidiel pre firmy. A to tak pre malé podniky s pár automobilmi, ako aj pre veľké spoločnosti s početným vozovým parkom. V závislosti od zvoleného balíka môže klient sledovať obrovské množstvo údajov týkajúcich sa jeho áut a vodičov. „Systém dokáže sledovať presnú polohu áut, smer jazdy či dosiahnutú rýchlosť. Vodič si tiež môže prostredníctvom tlačidla prepínať medzi súkromnou a služobnou jazdou, pokiaľ má firemné auto aj na súkromné účely, čím sa eliminuje riziko podvádzania. Klient má potom komplexný prehľad o reálne najazdených kilometroch, stave palivových nádrží, o spotrebe paliva a tiež má k dispozícii napríklad evidenciu tankovania. Obrovskou výhodou systému a uľahčenie života podnikateľov predstavuje jednoduché a rýchle vyhotovenie elektronickej knihy jázd a podkladov pre cestovné náhrady. Faktorov, ktoré vieme pre klienta sledovať a vyhodnocovať, je však omnoho viac,“ dodáva Martin Cibenka, systémový integrátor a LOT špecialista.

Šité na mieru

„Pre lepšiu predstavu skúsim zhrnúť princíp fungovania: GPS zariadenie v aute zaznamenáva všetky už spomenuté informácie, prostredníctvom SIM karty a mobilného internetu ich následne posiela na server, my informácie zo servera kompletizujeme a premietame ich klientovi v prehľadnej grafickej podobe do počítača alebo mobilného telefónu,“ vysvetľuje Zapriháč. „To zároveň znamená, že sumár informácií vieme klientovi prispôsobiť na mieru, aby sa dozvedel presne tie údaje, ktoré potrebuje zaznamenávať a aby mu systém zbytočne nezobrazoval to, čo ho nezaujíma,“ dopĺňa Cibenka. Uvediem príklad: „Firma, ktorá pôsobí v oblasti ťažobného alebo stavebného priemyslu, potrebuje monitorovať pravidelný pohyb nákladného auta z bodu A do bodu B a späť. Aby sa vedelo a dalo zdokladovať, koľkokrát vodič túto trasu otočil, koľko minul paliva, koľko ton materiálu previezol a podobne.

Tieto údaje potom firma môže predložiť ako doklad k faktúre. Alebo kuriérska firma, ktorá potrebuje disponovať funkciou, pri ktorej vie zákazníkovi na nejaký čas sprístupniť svoju aplikáciu, aby videl, kde sa práve nachádza auto s tovarom a vedel sa mu časovo prispôsobiť. Prípadne spoločnosť, ktorá preváža mrazené potraviny a potrebuje zaznamenávať údaje o teplote či vlhkosti vzduchu v nákladnom priestore vozidla. To všetko vieme zabezpečiť a ušiť podmienky klientovi na mieru,“ ubezpečuje Zapriháč. Systém vám tak dokáže ušetriť nielen čas, ale aj peniaze. Vďaka monitoringu jazdného štýlu jednotlivých vodičov máte tiež dokonalý prehľad o tom, ako zamestnanci zaobchádzajú s majetkom firmy. Zaujímalo nás, čo sa stane v prípade, že monitorované auto jazdí dlhší čas mimo dosahu internetového signálu. Dozvedeli sme sa, že v princípe nič zásadné, pretože GPS zariadenie má aj internú pamäť, kde sa ukladajú všetky informácie. Tie sa po obnovení signálu jednoducho odošlú z pamäte na server.

Spoľahlivosť a bezpečnosť

Spoločnosť Automonitoring používa výhradne GPS zariadenia od litovskej firmy Teltonika, ktorá je všeobecne považovaná za špičku na trhu. Má najkvalitnejšie produkty, výborne sa s ňou spolupracuje a výrobu majú tiež dotiahnutú do dokonalosti. Zaujímalo nás, kde presne sa v rámci auta nachádza GPS zariadenie. „To záleží od typu zariadenia. Máme napríklad prenosné zariadenia, ktoré sa jednoducho zasunú do 12 V zásuvky alebo OBD konektora. Tiež máme zariadenia, ktoré sú komplexnejšie, dokážu zaznamenávať väčšie množstvo informácií, ale potrebujú stále napájanie, takže obsahujú aj hustejšiu kabeláž. Samotnú škatuľku už potom vieme ukryť prakticky kamkoľvek. Aj na miesta, kde by vám nenapadlo ich hľadať,“ prezrádza Cibenka. Montáž pritom vo väčšine prípadov prebieha priamo u klienta a keď odborníci zo spoločnosti Automonitoring odchádzajú, je isté, že systém už spoľahlivo funguje podľa požiadaviek. Napadlo nám, môže GPS zariadenie fungovať aj ako zabezpečenie vozidla voči prípadnej krádeži? „Môže, ale spravidla nie ako primárna ochrana. My odporúčame mať auto mechanicky zabezpečené a monitoring brať skôr ako doplnok. Ono totiž tento systém sa dá pomerne ľahko zneškodniť.

Či už mechanickým poškodením GPS zariadenia (za predpokladu, že ho zlodej nájde), alebo rušičkou GPS signálu, ktorá sa dnes dá na internete kúpiť za pár eur. Ak vám niekto tvrdí, že GPS zariadenie spoľahlivo a samo osebe ochráni vaše auto, tak to nie je pravda,“ pripomína Zapriháč. Dobrou správou je, že systém si môžete najskôr vyskúšať a až potom sa rozhodnúť, či ho chcete a potrebujete. Podľa slov odborníkov z prostredia spoločnosti Automonitoring však vlastniť v dnešnej dobe čo i len trochu väčšiu firmu s pár autami a nemať ich GPS monitoring je nezmysel. Ide totiž o neuveriteľné uľahčenie vedenia dokumentácie, šetríte tým čas i peniaze a všetko máte zdokumentované, neoklamateľné. No, a koľko taká služba vlastne stojí? „Už sme spomínali, že máme viacero programov. Sú zoradené podľa toho, aké funkcie potrebujete. Mesačne služba vychádza približne od 8 eur pre individuálneho klienta až po asi 200 eur za ten najkomplexnejší systém pre firmy. Hovoríme o cene za jedno GPS zariadenie + naše služby a pravidelná starostlivosť,“ uzatvára Cibenka. Na záver ešte dodáme, že záruka na zariadenia či správne fungovanie celého systému trvá po celú dobu spolupráce. Viac informácií nájdete na www.automonitoring.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov