Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Predaj nových áut sa tento rok oživí, budú však drahšie o tisícky

Očakáva sa, že predaj nových osobných automobilov v Európskej únii sa tento roku zvýši o 5 % na zhruba 9,8 milióna vozidiel. To znamená, že pravdepodobne skončí obdobie najhorších predajov za posledných 30 rokov.

Aspoň takto to predpovedalo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Lenže, ACEA má vztýčený prst. Varuje, že kvôli plánovanej emisnej norme Euro 7, pravdepodobne cena spaľovacích áut narastie v priemere o 2000 eur a teda mierne podkope aj dopyt. Prísnejšie emisné limity pre nové osobné i nákladné autá (Euro 7) v novembri navrhla Európska komisia. Komisár na vnútorný trh Thierry Breton tvrdil, že Euro 7 zvýši náklady na automobil iba o 100 až 150 eur. A ani vtedy som týmto slovám neveril.

Predaj áut v EÚ medzičasom padol na najnižšiu úroveň od roku 1993. Za poklesom stál nedostatok čipov. Ak sa trh otočí, tak aj napriek tomu ostaneme 25% pod predajom z roku 2019! Teraz tomu bude aj oveľa horšia kúpyschopnosť obyvateľstva jednotlivých krajín EÚ.

Nových áut bude stále menej, poznáme vinníka!

Prezident združenia a šéf francúzskej automobilky Renault Luca De Meo  varoval, že emisná norma Euro 7 by na automobilový priemysel uvalila nerealistické obmedzenia a v skutočnosti by zbrzdila tempo znižovania automobilových emisií. “Plnenie normy Euro 7 prinesie zvýšenie nákladov, ktoré zákazníkov odradí od kúpi týchto nových vozidiel.” To znamená, že na cestách by sa dlhšiu dobu držali staršie autá s vyššími emisiami.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov