Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nových áut bude stále menej, poznáme vinníka!

Celosvetová výroba automobilov by do roku 2026 mala klesnúť o prakticky 20 percent. Čo za to môže?

V reálnych číslach by to mal byť pokles o približne 18 miliónov vozidiel. A to všetko len preto, ak sa sa nepodniknú potrebné kroky na riešenie pretrvávajúceho nedostatku čipov. Vo svojej správe to uviedlo nemecké združenie automobilového priemyslu VDA.

Štúdia upozorňuje, že v roku 2021 viedol nedostatok čipov k poklesu celosvetovej produkcie automobilov o 9 %. Očakáva sa, že dopyt automobilového priemyslu po čipoch sa do roku 2030 strojnásobí kvôli prechodu automobiliek na elektro mobilitu,  a čoraz väčšiemu využívaniu  elektronických systémov vo vozidlách.

Problémy s nedostatkom súčiastok, najmä čipov, už dlhšiu dobu komplikujú výrobu automobilov po celom svete.  Nedostatok čipov panuje od jari 2020, kedy boli automobilky nútené uzavrieť továrne kvôli rýchlo rastúcemu počtu prípadov Covid-19. Výrobcovia čipov sa tak zamerali na odvetvie spotrebnej elektroniky, aby podporili prudký rast predaja počítačov a hier. Keď automobilky výrobu znovu obnovili, čo bolo skôr, než sa očakávalo, nevyrábali výrobcovia čipov toľko, aby boli schopní uspokojiť dopyt. Polovodiče pre automobily musia byť navyše vyrobené tak, aby boli schopné odolať vibráciám a obrovským teplotným extrémom. Výroba čipov pre automobily sa už síce zlepšila, nevrátila sa ale stále na úroveň pred pandémiou.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov