Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mazda prinesie späť Wankel. Len to bude trošku iné…

Po rokoch čakania sa Mazda konečne chváli veľkým návratom Wankelovho motora. Bohužiaľ nepôjde o novú inkarnáciu RX-7 ani nástupcu RX-8, ale MX-30 R-EV

R-EV znamená Range Extended Electric Vehicle, čo znamená, že auto bude spájať vlastnosti spaľovacieho a elektrického auta. Wankel sa bude používať iba na nabíjanie batérie. Tá zasa bude napájať elektromotor.

Ide o riešenie, ktoré výrazne zvýši dojazd modelu. Plne elektrická verzia na tomto poli vôbec nevyniká. 35,5 kWh batéria poháňajúca motor s výkonom 144 k má podľa údajov EPA dojazd približne 160 km.

Mazda CX-60 nenecháva nič na náhodu, prvá jazda

Hoci sa Mazda nechváli oficiálnymi technickými údajmi, dá sa predpokladať, že MX-30 R-EV dostane úplne rovnaký pohon, no obohatený o Wankelov motor. Ak pôjde všetko podľa plánu, auto by sa malo dostať na trh v roku 2023. Oficiálne asi ako hybrid, lebo spaľovací motor sa tu využije len v kritických situáciách, keď nebude dostatok elektriny.

Mnohí fanúšikovia Mazdy zrejme očakávali trochu iný návrat Wankelovho motora. Nič to však nemení na fakte, že táto trochu zabudnutá technológia sa oficiálne vráti na cesty. Čas ukáže, ako to bude fungovať v praxi.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov