Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aprilia ELECTRICa: Nová generácia bez emisií

Projekt využíva elektrické know-how materskej skupiny Piaggio.

Na tradičnej Motocyklovej výstave v Miláne (EICMA) 2022 zaujala laickú aj odbornú verejnosť Aprilia ELECTRICa. Ľahký a inovatívny elektrický motocykel je venovaná budúcim generáciám.

Na severe Talianska sa už tradične schádza motocyklová smotánka. Na viac ako 1000 vystavovateľov je zvedavých v priemere 500.000 návštevníkov, ktorí majú česť neraz vidieť krásne modely vo svetovej premiére. Ľahký a užitočný elektrický motocykel ELECTRICa je verný duchu značky Aprilia, ktorá je tradične naklonená experimentom a poskytnutiu zábavy v akomkoľvek prostredí.

Presne tak, ako pri predstavení platformy 660, ktorá dokonale naplnila požiadavky najmladšej generácie motocyklových jazdcov viacerými výkonnými, ľahkými a zábavnými motocyklami, je aj ELECTRICa originálnym a úplne novým ambicióznym projektom. Tento projekt využíva know-how materskej skupiny Piaggio, ktorá pracuje na elektrickom pohone už od roku 1975.

Počas tejto doby predstavila celý rad vozidiel, ako je napríklad MP3 Hybrid, prvý hybridný skúter na svete. Obrovské možnosti, ktoré prináša digitalizácia a sociálne siete, vedú k všeobecným radikálnym zmenám životných návykov. Vzhľadom k tomu, že stále väčšie množstvo aktivít je možno prevádzkovať na diaľku, menia sa aj potreby dochádzania. Neobmedzený pohyb ale zostane nutnosťou, najmä medzi najmladšími ľuďmi. Vzrušujúci zážitok z jazdy, ktorý môže poskytnúť len motocykel, nie je možné virtuálne nahradiť ani reprodukovať.

Projekt ELECTRICa je nový koncept – ľahký motocykel s nulovými emisiami pre zábavu a uspokojujúcu jazdu, ktorá poskytne maximálnu slobodu a potešenie z jazdy aj pri používaní v mestách budúcnosti. Ani tam zábava a sloboda jazdy nebudú chýbať a vždy budú základnými hodnotami všetkých strojov vyrobených značkou Aprilia. Vzhľad motorky je nezameniteľný najmä spredu, kde vyniká moderné pojatie trojitého svetlometu, typického pre všetky modely Aprilia.

Toto pojatie vyniká výraznými športovými líniami. Ľahkú ovládateľnosť zaručujú kompaktné rozmery a malá výška sedla, ale tiež nízka hmotnosť a ovládacie prvky oboch bŕzd na riadidlách, ktoré uľahčujú prechod zo skútrov. Elektromotor je umiestnený v strednej časti a poháňa reťazový sekundárny prevod. Bezkľúčový systém, LCD prístrojový panel a ráfikmi generujúcimi zvuk tu zastupujú technológie zamerané na praktickosť a aktívnu bezpečnosť.

 

-jj-, zdroj a foto: Aprilia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov