Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce Spectre: Trojtonový elektromobil

Spectre je po 100 rokoch prvým sériovo vyrábaným dvojdverovým kupé.

Britská spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars, ktorá sa preslávila luxusnými limuzínami, prechádza na éru elektrifikácie. Prvým plne elektrickým modelom je Spectre, do roku 2030 sa bude dobíjať zo zásuvky kompletná flotila značky.   

Plne elektrické pohonné ústrojenstvo umocní zážitok zo zvezenia s vozidlami Rolls-Royce. Okamžite dostupný je krútiaci moment, tichý chod a zmysel pre nepostrehnuteľnú zmenu prevodov definujú každý automobil značky Rolls-Royce už od roku 1904. Spectre predstavuje úplne novú kategória automobilu. V podstate sa jedná o luxusné elektrické super kupé, ktoré pre Rolls-Royce otvára novú bezfosílnu kapitolu.

Pri návrhu modelu Spectre sa dizajnéri inšpirovali konceptmi moderných jácht, najmä čistotou a presnou definíciou línií, využitím efektu prirodzeného odrazu svetla a skosenie pre posilnenie emočného náboja na siluete vozidla. Spectre má najširšiu masku v tvare antického Pantheonu, akú kedy vozidlo značky Rolls-Royce dostalo. Jej jednotlivé lamely sú teraz hladšie a boli navrhnuté tak, aby pomohli k hladšiemu obtekaniu vzduchu okolo prednej časti auta.

Súčasne sú však navrhnuté tak, aby pomocou odrazov okolitého prostredia zlepšili vizuálny dojem z vozidla. Pre umocnenie výrazu modelu Spectre po zotmení je maska decentne osvetlená. Stará sa o to 22 LED-diód, ktoré osvetľujú zadnú stranu každej z lamiel. Ich jemná žiara sa odráža v leštených predných partiách a vytvára decentný trojrozmerný svetelný podpis. Súčiniteľ čelného odporu vzduchu (cx) s hodnotou 0,25 robí z modelu Spectre najaerodynamickejšie vozidlo značky Rolls-Royce v histórii.

Prispieva k tomu aj aerodynamicky optimalizovaná ikonická soška Spirit of Ecstasy. Len samotná soška absolvovala plných 830 h modelovania a testovania v aerodynamickom tuneli. Spectre veľkorysými proporciami zdôrazňuje svoj nadčasový „look“  a prevedením delených svetlometov vzdáva hold svojmu duchovnému predchodcovi – vozidlu Phantom Coupé. Výrazné svetlá pre denné svietenie sú v kontraste so spodnými skupinovými svetlometmi, ktoré skrývajú matne chrómové kryty pripomínajúce šperkovnicu.

Z bočného pohľadu zaujme výrazná, pretiahnutá línia predných partií modelu Spectre, zatiaľ čo v zadnej časti pútajú pozornosť jednoliate boky. Karosérie modelu Spectre vytvára dojem pohybu už tým, že odráža cestu pod sebou, podobne ako trup pretekárskej jachty zrkadlí morskú hladinu pri rozrážaní vĺn. Táto „zvlnená línia“ je vizuálnym znázornením plavnej jazdy, ktorú znalci značky prirovnávajú ku „zvezeniu na lietajúcom koberci“. Jej prevedenie je inšpirované zdvíhajúcou sa prednou časťou športového motorového člna.

Spectre je po takmer sto rokoch prvým sériovo vyrábaným dvojdverovým kupé, ktoré je osadené 23-palcovými kolesami. V interiéri je nová limuzína vybavená technologicky najpokročilejšími funkciami z programu individualizácie Bespoke, ktoré čerpajú inšpiráciu z nadčasovej mystiky nočnej oblohy. Po prvý raz u produkčnej verzii automobilu značky Rolls-Royce sú k dispozícii dvere Starlight Doors, ktoré obsahujú 5876 ​​jemne osvetlených „hviezd“.  Vnútorné výplne dverí je možné objednať tiež s veľkoformátovými drevenými obkladmi Canadel.

Meno Candel získali podľa zátoky na juhu Francúzska, kde sir Henry Royce a jeho tým návrhárov pobývali počas zimných mesiacov. Model Spectre je postavený na platforme Architecture of Luxury – vlastnom celohliníkovom priestorovom ráme značky. Pro Spectre konštruktéri vyvinuli štruktúru, ktorá sa vyznačuje o 30 % väčšou tuhosťou než u akéhokoľvek predchádzajúceho vozidla Rolls-Royce. Akumulátorové batérie súčasne svojou hmotnosťou takmer 700 kg napomáhajú k tlmeniu hluku.

Prelomový Spectre bude mať dojazd 520 km (podľa WLTP), pričom elektrický pohon disponuje najvyšším výkonom 430 kW a poskytuje krútiaci moment 900 Nm. Predpokladaná akcelerácia z pokoja na stovku je 4,5  s. Dĺžka limuzíny je 5453 mm, šírka 2080 mm a výška 1559 mm. Rázvor má hodnotu 3210 mm, priemer otáčania je 12,7 m a pohotovostná hmotnosť sa rovná 2975 kg. Elektrické kupé uvedú na trh v poslednom kvartáli budúceho roka. Cenová hladina vozidla sa bude pohybovať medzi modelmi Cullinan a Phantom.

-jj-, zdroj a foto: Rolls-Royce

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov