Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Otáčanie v križovatke – Otočím sa alebo radšej nie?

Otáčanie v križovatke je možné, ale niekedy zakázané. Ako sa v tom rýchlo zorientovať?

Asi všetci vieme, čo je križovatka. Ak náhodou nie, tak je to miesto, v ktorom sa cesty pretínajú alebo spájajú s inými. Križovatky delíme na také, ktoré sú neriadené a neorganizované a platí tzv. pravidlo pravej ruky. Druhou skupinou sú križovatky upravené dopravným značením – značkami a treťou skupinou sú križovatky riadené buď svetelnou signalizáciou – semaformi, alebo príslušnou osobou – najčastejšie policajtom. Vo všeobecnosti platí, že v neriadených križovatkách a v križovatkách upravených len dopravným značením sa môžete otáčať, ak to náhodou dopravná značka vyslovene nezakazuje.

Kedy sa však nemôžete otáčať? Najčastejším prípadom je, keď ide práve o vyššie spomenutú križovatku s riadenou premávkou – čiže na funkčnej svetelnej križovatke alebo na križovatke riadenou príslušnou osobou. V riadenej križovatke sa môžete otáčať len vtedy, ak to umožňuje dopravné značenie, čiže zvislá alebo vodorovná dopravná značka. Ak tam značky, ktoré by to umožňovali, nie sú, tak sa rozhodne nemôžete otáčať.

Chceš ma zabiť zozadu?

Raz tak, inokedy onak

Treba si uvedomiť, že aj z neriadenej križovatky, čiže z najnižšieho stupňa, sa môže stať križovatka s riadenou premávkou, čiže najvyššieho. Stačí, že sa do nej postaví policajt a už sa v nej svojvoľne nemôžete otáčať. Ak vám pokyn na otočenie dá policajt, je to niečo úplne iné a musíte ho poslúchnuť. Rovnako zo svetelnej križovatky sa môže stať križovatka nižšieho stupňa, ak na semaforoch už len bliká oranžové svetlo alebo nesvieti absolútne nič,  platia v nej značky alebo zaužívané predpisy.

Mnohí ste to teraz možno automaticky pochopili tak, že keď bliká oranžová alebo nesvieti nič, môžete sa v inak svetelnej križovatke otočiť. V podstate áno, ale je tu háčik. Väčšina svetelných križovatiek má v sebe zakomponované odbočovacie a priebežné jazdné pruhy. Tie sú pred hranicou križovatky vyznačené zvislým a vodorovným dopravným značením, ktoré upravujú reálny spôsob jazdy cez križovatku. Odbočovací pruh zvyčajne znázorňuje smerová šípka iba na odbočenie a nie aj otáčanie. Čiže ak sa v takomto mieste otočíte, tiež porušujete predpisy a hrozí vám za to pokuta. Pozor aj na dopravné značenie zákaz otáčania, ktoré môže byť všeobecne pre všetky vozidlá alebo prostredníctvom dodatkovej tabule sa môže vzťahovať napr. na vozidlá, ktoré presahujú určitú hmotnosť alebo dĺžku.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov