Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford GT LM Edition: Pocta za triumf v Le Mans

Uprostred umiestnený 3,5-litrový motor V6 produkuje výkon 651 koní.

Nadšenci značky Ford pozor! Výrobu druhej generácie modelu Ford GT uzatvorí špeciálna edícia LM Edition. Športiak je poctou k víťazstvu Fordu vo vytrvalostných pretekoch 24 h v Le Mans v roku 2016.  

Atraktívne vozidlá sa vyznačujú jedinečnými dizajnovými detailmi a prvkami. Hneď na prvý pohľad vás uchváti prepracovaný titánový výfuk, ale aj špeciálne farby, 3D tlač, karbón, či dvojfarebné sedadlá.  GT LM je vyvedený v tekutom striebornom laku. Ford má v ponuke buď červené, alebo do modra zafarbené prvky z uhlíkových vlákien.

Patrí sem predný splitter, prahy, vonkajšie zrkadielka, viečko motora a zadný difúzor, pričom 20 palcov široké kolesá z uhlíkových vlákien GT dostávajú tiež červené alebo modré záblesky. Limitovaná edícia modelu tiež dostane čierne brzdové strmene Brembo a titánové matice kolies, spolu so cyklónovým dizajnom na objednávku pre 3D tlačený titánový výfukový systém.

Edíciu LM tiež označuje titánový odznak nad koncovkami výfuku. Celkový design kabíny sa oproti štandardnému GT nezmenil, okrem špecifických možností čalúnenia a označenia pre LM. Sedadlo šoféra môže byť potiahnuté červenou alebo modrou alcantarou. Farebné kreácie sa vzťahujú aj na tlačidlo štartovania motoru a prešívanie na čiernom sedadle spolujazdca z alcantary.

Okolo matných uhlíkových vlákien a čiernej kože sa nachádza inde vo vnútri, spolu s kovovým motívom „GT LM“ namontovaným na palubnej doske. Odznak je vyrobený obrúsením kľukového hriadeľa Fordu GT č. 69, ktorý obsadil tretie miesto v Le Mans v roku 2016, aby tak vytvorili zliatinu vhodnú pre 3D tlač.

Okrem týchto kozmetických úprav sa GT LM od štandardného modelu zásadne nemení. Uprostred umiestnený 3,5-litrový motor V6 produkuje 651 koní s pomocou dvoch turbodmýchadiel. Pohon posiela na zadné kolesá prostredníctvom sedemstupňovej dvojspojkovej prevodovky. GT dosahuje maximálnu rýchlosť 347 km/h. Jeho podvozok z uhlíkových vlákien, aero-optimalizovaná karoséria a nastaviteľné odpruženie sú zamerané na okruhové výkony.

„Vďaka inovatívnym materiálom, designu a konštrukcii sa Ford GT nepodobá na žiadny iný sériový superšportiak. V dobe, keď uzatvárame túto kapitolu cestného Fordu GT, nám model GT LM Edition poskytol príležitosť vdýchnuť pretekárskemu vozidlu s pódiovým umiestnením ešte viac srdca a duše, čím sme ešte viac vzdali hold nášmu triumfu v Le Mans v roku 2016,“ reagoval Mark Rushbrook, globálny šéf Ford Performance Motorsports.

-jj-, zdroj a foto: Ford

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov