Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nechceme neoznačené statické radary!

Statické meranie rýchlosti obecnou políciou je čím ďalej, tým viac na pretrase. Je pre nich toto oprávnenie potrebné?

Viete, čo je problémom pri tvorbe legislatívy? Háčikom je, že sa často pretláčajú názory ľudí, čo tomu nie tak celkom rozumejú a nikdy v živote v danej oblasti prakticky nerobili. Chystaná legislatívna zmena pre obecné polície by mala umožniť merať rýchlosť prostredníctvom statických radarov a zasielať platobné rozkazy tak, ako to je napríklad pri statickej doprave – pri parkovaní. Dokonca spomínaní aktivisti na to pred časom priniesli petíciu a vyzbierali tisícky podpisov!

Navyše sa šepká aj o tom, že by niektoré statické radary mala aj štátna polícia. Takže uvidíme, čo a ako ešte bude. Obstaranie tisícok kamier a radarov už avizoval policajný prezident. Meranie hliadkami PZ, či už staticky, dynamicky, na civilnom, alebo na aute vo farbách polície, je viac ako postačujúce vzhľadom na kvalitu  infraštruktúry. Nechceme, aby vodiči boli len príjmom do prázdneho štátneho rozpočtu, chceme, aby boli cesty naozaj bezpečné.

Policajti dostali nové autá, posledné v starých farbách, nie sú drahé?

Nezatracujeme nápad, ale nech sú označené

Na druhej strane, uvedomujem si riziko neprimeranej rýchlosti v mestách a obciach a som ochotný pripustiť, že by merali aj osadené statické radary, ale len za určitých podmienok. A tými sú najmä, že vytipované úseky by boli navrhnuté na základe skutočnej nehodovosti a rizikovosti a navyše by museli spĺňať predpoklad, že by boli riadne a včas označené, že je tam osadený funkčný radar. A nech si platí ten, kto je naozaj sprostý, slepý, prípadne oboje. Skrytá represia nie je cestou, ako zvýšiť bezpečnosť na cestách. Je to len nástroj, ako vybrať od vodičov viac peňazí.

Páči sa mi a časom som si aj osvojil názor dlhoročného riaditeľa policajného zboru v austrálskom Queenslande. Ten sa ešte pred rokmi vyjadril: „V iných systémoch, ak niečo nefunguje, hľadajú nové riešenia. Namiesto toho sa na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky systém skrytého merania rýchlosti podporuje a presadzuje, a to tak, že neoznačených radarov stále pribúda. Je to nezmysel!“ Doplním, že je to navyše v rozpore s normami komunity, v ktorej chceme žiť, a ktorej základom je skutočná sloboda. Na záver už len mierne odbočím. Vonkoncom nesúhlasím s tým, aby meranie rýchlosti mohla prostredníctvom hliadky vykonávať aj obecná polícia. Prečo? Lebo v mnohých im zverených oblastiach si nevedia urobiť poriadky ani teraz, vyhovárajú sa na všemožné dôvody a nakoniec tak či onak žiadajú alebo rovno odkazujú na pomoc zo strany Polície SR.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov