Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Policajti dostali nové autá, posledné v starých farbách, nie sú drahé?

Zlepšovanie podmienok na prácu policajtov sú pre rezort vnútra vraj prioritou. Prečo sa pri nákupe áut nebavia s odborníkmi, poprípade s ľuďmi z priameho výkonu? Potom sa šiju tendre na mieru...

No nič, nebudeme sa ďalej zamýštaľ. Ministerstvo v týchto dňoch distribuuje na policajné útvary nové vozidlá KIA Ceed Combi 1.5T v celkovom počte 60 kusov. Ide o stroje  nižšej strednej triedy typu Combi na benzínový pohon, ktoré nahradia opotrebované vozidlá.

Obstaranie vozidiel sa uskutočnilo ešte pred zámerom zmeniť dizajn policajných vozidiel, preto 40 z nich určených najmä pre policajné hliadky má pôvodný bielo-zelený dizajn. Ostatných 20 vozidiel bude bez viditeľnej príslušnosti k Policajnému zboru.

„Nové autá sú  určené pre krajské a okresné policajné riaditeľstvá, kriminálnu políciu a úrad ochrany ústavných činiteľov,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec. Vozidlá sú vybavené svetelno-zvukovými výstražnými zariadeniami pre operatívne zložky so skrytou montážou a prostredím pre inštaláciu vysielačiek. Dodávateľom je spoločnosť KIA Bratislava s. r. o.

Ministerstvo vnútra za nové vozidlá zaplatilo 1,44 mil. eur, pričom súčasťou kontraktu sú aj pravidelné servisné prehliadky  v trvaní 5 rokov, resp. do najazdenia 150-tisíc km.. „Ministerstvo vnútra napĺňa záväzok znížiť priemerný vek vozidiel vo flotile rezortu na 6,5 roka, v dôsledku čoho sa ušetria náklady na opravy,“ vysvetlil štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty. Len tak medzi nami, náklady na opravu by sa mohli znížiť úplne inak. Napr. prečo sa o policajné autá stará akciová spoločnosť a nie štátny podnik? Priemerne 24 000 eur teda vychádza na jedno auto. Myslíte si, že to je adekvátna cena, keď cena verzie Silver aktuálne začína na 19 590 eur a Gold 21 290? Pripomínam, že v čase uzatvárania zmluvy bola táto cena určite nižšia, lebo všetci vidíme, ako ceny nových áut raketovo rastú.

V tomto a minulom roku bolo vyradených 268 ojazdených vozidiel. Kroky rezortu sú v súlade s koncepciou obnovy osobných vozidiel autoparku MV SR do roku 2031, ktorú pripravilo súčasné vedenie rezortu. „Znižovanie priemerného veku služobných vozidiel  okrem úspor pri bežných výdavkoch prispeje k  bezpečnosti posádok, pozitívne sa prejaví na úrovni emisií a predovšetkým v súčasnosti toľko zdôrazňovanej úspore extrémne drahých pohonných hmôt,“ povedal šéf rezortu vnútra Roman Mikulec. V budúcom roku by do autoparku ministerstva vnútra malo pribudnúť ďalších 705 kusov vozidiel v kategóriách elektro a plug-in hybrid, ktoré budú obstarané a financované v rámci Plánu obnovy a odolnosti.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov