Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ferrari Purosangue: Kvarteto dverí, V12 a 725 k

Vpredu je centrálne uložený atmosféricky plnený vidlicový dvanásťvalec s objemom 6,5 l.

Tak, už aj koníka z Maranella skrotili! Najnovší model Ferrari Purosange drží hneď niekoľko firemných primátov. Ide o prvé SUV respektíve crossover talianskej značky s agregátom V12 a súčasné prvý štvordverový model Ferrari, ktorý pôjde do sériovej výroby.

Marketing, moderný dizajn a tlak zo strany komerčného a masového spotrebiteľa spôsobili, že aj Ferrari bude mať svoje prvé historické SUV, ktoré sa navyše dočká svojej produkčnej kariéry. Purosangue je v preklade z taliančiny plnokrvník, v tomto prípade prvý s dvomi pármi dverí. Plnokrvník z Maranella meria na dĺžku 4973 mm, široký je 2028 mm a vysoký 1589 mm.

Rázvor meria 3018 mm, suchá hmotnosť je 2033 kg. Základný objem batožinového priestoru dosahuje 473 litrov. Vozidlo so športovým DNA je len štvormiestne. Podľa výrobcu ide navyše o debutový model talianskej značky s kvartetom samostatných a nezávisle nastaviteľných sedadiel. Zaujímavosťou sú zadné dvere, ktoré sa otvárajú netradične proti smeru jazdy.

Ferrari Purosangue využíva novo navrhnutý a nesmierne tuhý skelet karosérie. V konštrukcii sa bohato uplatňujú zliatiny hliníku. Z hliníka sú aj niektoré časti karosérie, iné sú z uhlíkových vlákien, použitá bola aj vysokopevnostná oceľ. O pohon sa stará vpredu centrálne uložený atmosféricky plnený vidlicový dvanásťvalec s objemom 6,5 litra.

Tento agregát poskytuje maximálny výkon 725 koní pri 7750 otáčkach za minútu a najvyšší krútiaci moment 716 Nm pri 6250 min-1. Motor mimochodom točí až 8250 otáčok. Agregát V12 s originálnym zvukom Ferrari je spojený s osemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou, ktorá je umiestnená vzadu. Toto riešenie pomáha k takmer rovnomernému rozloženiu hmotnosti medzi prednú a zadnú nápravu.

Ferrari Purosangue dokáže zrýchliť z pokoja na stovku za 3,3 sekundy a na 200 km/h sa dostane len za 10,6 s. Maximálna rýchlosť je nastavená na 310 km/h. Čerstvý plnokrvník z Maranella však dostal tiež nový systém aktívneho odpruženia, ktorý má zaručiť nielen spoľahlivé filtrovanie nerovností, ale tiež stabilitu, ovládateľnosť a agilitu v zákrutách. Podľa neoficiálnych zdrojov začína cena Ferrari Purosangue na čiastke 400.000 eur.

-jj-, zdroj, foto a video: Ferrari a Autodaily.au

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov