Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dacia Manifesto: Elektrická štúdia off-roadu

Koncept bude mať verejnú premiéru na autosalóne v Paríži (18. októbra).

Štúdia robustného elektromobilu s chytrou ekologickou konštrukciou Dacia Manifesto predstavuje budúce smerovanie dizajnového vývoja rumunskej automobilky.

Manifesto je dokonalým stelesnením hodnôt značky. Je to jednoduchý automobil s chytrou ekologickou konštrukciou, ktorý sa rýchlo presadí na všetkých frontoch.​ S týmto konceptom sa každý s radosťou vydá hlbšie do prírody. Manifesto je veľmi kompaktné a plne otvorené SUV, takže cestujúci naplno pocítia spojenie s prírodou. Tento relatívne ľahký a tichý spoločník preferuje obratnosť pred rýchlosťou. S týmto typom vozidla môžete bez problémov doručovať napríklad zásoby do horských stredísk alebo kontrolovať vonkajšie zariadenie.​

​Hoci je Manifesto len konceptom, predstavuje všetky inovácie značky Dacia, vrátane tých, ktoré sa už objavili v niektorých už existujúcich modeloch. Dacia v podstate milo prekvapila laickú aj odbornú verejnosť odhalením modelu Manifesto. Tento model totiž reprezentuje designovú štúdiu vytvorenú za účelom implementovania nového designového jazyka a stratégie rumunskej značky. Výsledkom je futuristický koncept plne elektrického off-roadu s bezvzduchovými pneumatikami a otvorenou kabínou.

Dacia Manifesto nie je určená na sériovú výrobu, ale niektoré jej vlastnosti budú aplikované v budúcich modeloch. Ide v podstate o robustný, cenovo dostupný a ekologický automobil a tiež o „laboratórium nápadov“ na štyroch kolesách. Koncept vypadá, ako by patril do sci-fi videohry, s dobrodružným štýlom a pomerne kompaktným pôdorysom. Nejedného nestranného pozorovateľa zaujme set veľkých bezvzduchových pneumatík, ktoré sú „imúnne“ voči defektu.

Odkryté kolesá sú umiestnené v rohoch karosérie a v kombinácii s elektromotormi, pohonom všetkých kolies, krátkym rázvorom a veľkorysou svetlou výškou hovoria niečo o výnimočných vlastnostiach vozidla v teréne. Koncept sa vyznačuje osvetlenou mriežkou chladiča s novým emblémom Dacia, designom, ktorý sa zrkadlí na zadnej časti. Namiesto konvenčných svetlometov má však jedinú LED jednotku, ktorá je tiež odnímateľná a umožňuje ju použiť ako svietidlo. Pre panely karosérie dizajnéri otestovali nový materiál nazvaný Starkle, vyrobený z 20 % z recyklovaného plastu.

Strešný nosič plochého vzhľadu unesie vďaka modulárnym nosným tyčiam akýkoľvek druh nákladu a vybavenie. Navyše, pomocou malých otvorov na trojuhoľníkových paneloch karosérie je možné na bokoch pripevniť viacero potrebných vecí.  Elektrická štúdia nemá dvere, okná ani čelné sklo. Našťastie je interiér úplne vodotesný. V interiéri nájdeme len dve sedadlá s odnímateľnými poťahmi, ktoré slúžia ako vrecia na spanie a relax. Palubná doska je vyrobená z korku, s úžitkovým designom.

Za volantom s integrovanými tlačidlami sa nachádza základný digitálny prístrojový štít, zatiaľ čo všetky funkcie infotainmentu a konektivity sú ovládané chytrým telefónom šoféra. Spomínané riešenie už napokon rumunská značka používa v základných výbavách modelov Sandero, Sandero Stepway, Logan a Jogger. Dacia neoznámila podrobnosti o pohonnom ústrojenstve elektromobilu. Koncept bude mať verejnú premiéru na autosalóne v Paríži, ktorý štartuje 18. októbra. Na stánku Dacie vo francúzskej metropole uvidíte celý modelový rad s novými logami.

-jj-, text a foto: Dacia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov