Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi e-tron Rickshaw: Elektrická rikša

E-rikše poháňajú použité batérie, ktoré strávili prvý život v autách Audi e-tron.

Nielen v Indii spozorneli! Pokrok s príchodom elektromobility zasiahol aj sektor rikší. Nemecká automobilka Audi totiž prepracovala tradičný dopravný prostriedok a navrhla čisto elektrickú rikšu s názvom e-tron Rickshaw.

V rámci netradičného projektu sa automobilka Audi spojila so značkou Nunam. Nunam má v Indii a juhovýchodnej Ázii renomé firmy, ktorá sa špecializuje na úpravu a prestavbu motorových rikší na batériové. Výsledkom tejto kolaborácie je návrh Audi e-tron Rickshaw. Ide o tradičnú rikšu, ale už z ekologickejším elektrickým pohonom avšak s DNA ingolstadtskej automobilky.

Elektronické rikše poháňané batériami s druhou životnosťou by mali absolvovať premiéru na indických cestách v rámci pilotného projektu na začiatku kalendárneho roku 2023. Modernizované bezemisné rikše budú k dispozícii v jednej z najľudnatejších krajín na našej planéte pre neziskové organizácie. Najmä ženy budú môcť využívať plne nezištnú pomoc elektrickej rikše na prepravu svojho tovaru na trh za účelom predaje. A to všetko bez potreby sprostredkovateľov ako doteraz.

E-rikše sú poháňané použitými batériovými modulmi, ktoré strávili svoj prvý život vo vozidlách Audi e-tron. „Stážisti nahradili spaľovací motor elektrickým,“ prezradil Prodip Chatterjee zo spoločnosti Nunam s tým, že takéto batérie sú ešte stále extrémne výkonné a vydržia po celú dobu životnosti rikší. Otázkou zostáva, ako bude takáto modernizovaná rikša zabezpečená proti krádeži.

Stážisti navrhli aj podlahu tak, aby sa do nej vošli batériové články s druhou životnosťou, no súčasne musela byť odolná voči blatu a striekajúcej vode. P/očas celej doby používali čo najviac recyklovateľných materiálov. Na projekte sa podieľali technici mechatronici, karosári, lakerníci, nástrojári, IT špecialisti a technici automatizácie,“ dodali zástupcovia nemeckej automobilky.

-jj-, zdroj a foto: Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov