Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ferrari Roma Tailor Made: Japonský vplyv

Remeselná zručnosť sa odráža už v jedinečnom laku inšpirovanom indigo farbou.

Personalizačná divízia a oddelenie pre špeciálne objednávky automobilky Ferrari Tailor Made vytvorili unikátny exemplár modelu Roma. Špeciálne upravený model stelesňuje kombináciu talianskeho a japonského remeselného majstrovstva.

Odborníci zodpovední za personalizačné úpravy Ferrari Tailor Made v tomto prípade spolupracovali na novinke s Evanom Orenstenom a Joshuom Rubinom, ktorí mimochodom založili nezávislú publikáciu Cool Hunting. Spomínaná dvojica sa nechala inšpirovať niekoľkými výskumnými cestami do krajiny vychádzajúceho slnka, kde „nasávala“ atmosféru japonských zvykov a tradícií. V exteriéri sa historický vplyv Nipponu prejavuje špeciálnou farbou laku a kontrastnou farbou kolies. Obdobná je potom použitá v interiéri, kde nájdeme viacero ďalších špeciálnych úprav.

Remeselná zručnosť a umenie ľudí z Japonska sa odráža už v jedinečnom laku inšpirovanom takzvanou indigo farbou. Lak skutočne obsahuje farbivo zo zelenej rastliny, ktorá sa zbiera a fermentuje, aby sa z nej stalo „sakumo“,. “Sakumo” sa v tradičnej kultúre mieša s liehom, saké a vápencovým práškom. Modrá farba sa objavuje aj v interiéri, kde dizajnéri do sedadiel zakomponovali špeciálnu látku z materiálu Sakiori. Látka vznikla v 17. storočí v časoch, keď bavlna a hodváb boli veľmi drahé materiály, a tak sa rozoberali staré obnosené kimoná a spolu s novými vláknami sa z nich vyrábalo nové plátno.

V tomto konkrétnom prípade tkáči použili dve kimoná, ktoré vznikli pred 45 a 75 rokmi. Na „stropnicu“ použili dva kusy kože s farebným indigom metódou „Roektsu“, ktorá má korene v 8. storočí. Tá tvorí zložité opakujúce sa vzory okolo jednej farby a tiež sa používala na kimoná. Tradície sú prítomné napríklad aj pri výrobe riadiacej páky, ktorá je pokovaná meďou a jej sfarbenie sa zobrazuje aj na špeciálnych kolesách. Na kľučkách dverí sú potom ručne tkané pruhy čiernej kože, ktoré vzdávajú hold klasickým technikám používaným na zdobenie mečov „katana“.

Talianska značka športových vozidiel uviedla pôvodný model Ferrari Roma na trh v novembri 2019. „Tradičné japonské indigové farbivá inšpirovali farebnú schému Ferrari Roma, najmä žiarivo modrý lak exteriéru s názvom Indigo Metal, ktorý vyvinuli špeciálne pre tento automobil. Táto živá farba dokonale podtrhuje čistotu tvarov modelu Ferrari Roma – svetlo ako keby prúdilo po jeho karosérii a zvýrazňovalo jej línie prostredníctvom svetiel a tieňov,“ uviedol Flavio Manzoni, hlavný dizajnér automobilky z Maranella.

 

Špeciálny model Ferrari Roma však nevznikol pre konkrétneho zákazníka, ako býva zvyčajne zvykom. Slúži hlavnena to, aby divízia Tailor Made predviedla svoj arzenál, čo všetko vlastne dokáže. Jedinečné vozidlo mohla verejnosť vidieť na New York Design Weeku, ktorý sa uskutočnil v termíne od 10. do 20. mája tohto roku. „Rovnaká farebná paleta je použitá k prepojeniu exteriéru a interiéru vozidla do jedného decentného celku. Odtieň indiga sa objavuje tiež v látke sakiori použitej na vložkách čalúnenia sedadiel a kobercoch. Sakiori je jedným z najstarších príkladov upcyklácie,“ dodal na záver Manzoni.

-jj-, zdroj, foto a video: Ferrari

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov