Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault Megane E-Tech alebo francúzska recyklovateľná revolúcia? Prvá jazda

Renault Megane E-Tech je skutočne odvážnym počinom z francúzskej dielne, má na to byť najlepším v segmente?

Neostal kameň na kameni. Tento výrok dokonalo vystihuje horúcu francúzsku novinku segmentu C. Ostalo len meno, zvyšok je od základov nový. Asi všetci viete, že Megane E-Tech je v ponuke len ako elektromobil. Každopádne je to veľmi odvážny krok, ktorý si zaslúži rešpekt a úctu, ale bojím sa, že to Renaultu tak trošku skomplikuje život.

Dizajn nie je len čerešnička na torte

Nový Megane E-Tech Electric je zároveň prvým modelom, ktorý sa pýši novým logom značky „NouvelR“.  Image značky a aj samotný dizajn sa vyvíja a stáva sa viac „tech“. S predĺženým rázvorom na 2,68 m a celkovej dĺžky na 4,21 m a zmenšenými prevismi modulárnej platformy CMF-EV sa nový Megane E-Tech ukazuje v jedinečných proporciách, ktoré umožnili dizajnérom navrhnúť dynamický hatchback s kompaktnými rozmermi. Nedajte sa však oklamať. Nový Megane navonok pôsobí skutočne robustne, keďže celková výška sa pohybuje na úrovni 150 cm. Rekordne tenká batéria (len 110 mm!) umožnila vylepšiť vonkajšie proporcie. Pocit veľkého auta podporujú aj dvadsaťpalcové kolesá, ochrana podvozku a podbehov, či celkovo vysoko položená línia karosérie. Navyše, všetky Megany majú kľučky predných dverí zapustené do dverí. Akonáhle sa vodič alebo cestujúci priblíži a chce otvoriť dvere alebo akonáhle sa vozidlo odomkne, kľučky skryté v karosérii automaticky vyskočia. Do zatvorenej pozície sa vrátia dve minúty od zaparkovania, keď sa vozidlo začne rozbiehať alebo pri zamknutí dverí. Táto moderná platforma umožňuje osadenie zadného elektromotora, podľa zistených informácii Megane sa ho nikdy nedočká.

Snaha o maximálny priestor

Musíte si uvedomiť, že nový Megane nie je až taký veľký, ako možno navonok vyzerá. Inžinieri bojovali o každý potrebný centimeter. Veď sa pozrite na tú tenkú palubnú dosku, či konštrukciu sedadiel. Z určitého uhla pohľadu môžeme konštatovať, že v interiéri je naozaj dosť miesta, avšak iba v prípade, že ste bežnej konfekčnej veľkosti. Potom to už začína byť trošku kritickejšie. Je pravda, že cestujúci majú viac miesta na úrovni stredovej konzoly a pod palubnou doskou, no uhol podlahy na chodidlá je podľa mňa príliš strmý. Okrem toho je priestor na palube väčší vďaka absencii tunela prevodovky (rovná podlaha), voliča prevodovky a ovládacieho panelu, ktoré sú obvykle zabudované do stredovej konzoly. Takže do pozornosti dávam, že volič prevodovky je teraz už na stĺpiku riadenia, v blízkosti páčky stieračov. Tunel medzi sedadlami obsahuje praktický odkladací priestor s objemom 9 litrov. Celkovo, na prvý dojem je odkladacích priestorov na palube skutočne dosť. Musím spomenúť aj klasický retro prvok v celkom prekopanom interiéri a tým je pevný staromódny ovládač na rádio pod hranatým volantom z pravej strany. Mimochodom, volant, je naozaj skôr hranatý, tak ako môžete vidieť na fotkách a má úplne nové tlačidlá. Na jeho pravej strane je ešte tlačidlo, ktorým sa dajú navoliť jazdné režimy, Eco, Comfort a Sport, a individuálny Perso.

Pri pohľade na palubnú dosku bije do očí veľká obrazovka OpenR.  Toto je skutočné majstrovské dielo kabíny nového Megane E-Tech. Ponúka nevídané zobrazovacie rozmery: 321 cm² na obrazovku 12,3-palcov prístrojovej dosky a 453 cm² na multimediálnu obrazovku s priemerom 12 palcov. V základnej výbave equilibre má multimediálna obrazovka 9 palcov. Pod obrazovkou sa nachádza pár fyzických tlačidiel, napr. na ovládanie klimatizácie, či výstražnú funkciu smerových svetiel. Škoda len nevyužitého čierneho tenkého plastu medzi vypínačmi. Tak krásne by tam pasovala nejaká dotyková funkcia, napr. na pridávanie hlasitosti rádia.

Ešte sa pozastavím pri kufri. Nepáčil sa mi spôsob otvárania na mnou testovanom kuse. Robí sa to malým tlačidlom na veku dverí, tie neskôr trošku odskočia a až potom možno dvere poriadne uchopiť. Pri riadnom teste však zistíme poriadne, či neexistujú aj iné možnosti.  Následne, po otvorení na mňa čaká síce pomerne objemný kufor s objemom 440 l (389 dm3 podľa VDA), no tie litre sú poriadne utopené do podlahy a nakladacia hrana je veľmi vysoko.

Ako jazdí?

Pod prednou kapotou sa nachádza synchrónny motor s vinutým rotorom, čo je technológia, na ktorej Renault pracoval desať rokov a ktorá bude pre Renault Group a Alianciu predstavovať budúcnosť. Poskytuje vraj lepší výkon ako technológia motora s permanentnými magnetmi a absencia vzácnych kovov obmedzuje jeho dopad na životné prostredie a znižuje výrobné náklady, najmä v dobe, keď veľa kovov pochádza z Ruska. Pod kapotou nového Megane E-Tech Electric budú ponúkať dve verzie a to: EV40: 96 kW (130 k) pri 3 954 – 11 155 ot.min-1 a 250 Nm pri 100 – 3 311 ot.min-1 s dojazdom 300 km podľa  WLTP a tá silnejšia, ktorú sme si vyskúšali aj my, EV60: 160 kW (220 k) pri 5 473 – 11 688 ot.min-1 a 300 Nm pri 100 – 4 717 ot.min-1 a dojazdom 450 km podľa WLTP. Elektromobily majú všeobecne trochu neskorší nástup výkonu pri odpichu z miesta a tu je to oneskorenie ešte o čosi výraznejšie. Skrátka v prvom momente rozbehu z miesta výkon rastie a auto sa rozhýbava pozvoľne. Po krátkej chvíli však už kolesám výkon nechýba.

Do pozornosti by som dal riadenie, ktorého prevodový pomer bol znížený, aby sa dosiahlo obratnejšieho a priamejšieho správania. Táto výhoda je doplnená prítomnosťou viacprvkovej zadnej nápravy a pomerne nízkej hmotnosti, ak sa bavíme o konkurencii z radov elektromobilov. Pochváliť musím aj príjemný akustický komfort na palube, dosiahnutý technológiou Cocoon. Medzi podlahou vozidla a batériou je nalisovaná vrstva špeciálnej pružnej peny, ktorá pokryje celý povrch batérie. Výhodu je cítiť hneď, akustická pohoda je totiž na úrovni prémiovejšej konkurencie.

Aké batérie má?

Batéria 40 kWh sa skladá z 8 modulov s 24 článkami v každom module, ktoré sú rozložené vo vrstve. Batéria 60 kWh sa skladá z 12 modulov s 24 článkami v každom module, ktoré sú rozložené v dvoch vrstvách. Mimochodom, Renault udáva využiteľné kapacity akumulátorov. V oboch prípadoch sú rozmery batérie rovnaké, zaujímavá je najmä rekordná nízka výška 110 mm. Obe batérie majú záruku 8 rokov alebo 160 000km. Po uplynutí tohto obdobia budú vymenené zadarmo, ak bude ich degradácia na nižšej úrovni ako 70 % ich nominálnej kapacity. Stav batérie môže majiteľ ľahko kontrolovať prostredníctvom aplikácie My Renault, napríklad na preukázanie stavu batérie pri následnom predaji vozidla.

Aká je spotreba?

My na dnešnej prezentácii sme si skúsili aj meraný úsek, ktorý začal v Smoleniciach a končil v Piešťanoch. Každá posádka jazdila podľa svojho uváženia, svojim tempom, v ľubovoľnom jazdnom režime, či zapnutou alebo vypnutou klimatizáciou. Najlepšia spotreba sa pohybovala pod hranicou 12 kWh na 100 km, ja so svojou veľmi ťažkou nohou a skúšaním auta vo všetkých režimoch, dynamiky, brzdenia, rekuperácie, či plachtenia,  som sa v cieli zastavil na 15,9 kW/h. Za mnou bol o jednu desatinu horší už len jeden jediný novinár.

Kedy a za koľko?

Prvé kusy už na Slovensku môžete stretnúť. Najslabší model vo výbave Equilibre môžete mať za 36 100 eur, naopak, najvyšší model so všetkými príplatkami sa ľahko prehupne cez 50 000 eur. Viem, je to veľa peňazí, ale s ohľadom na dnešnú situáciu čo je lacné?

Čo by ste mali vedieť? 

  • Je ľahší ako konkurencia
  • Nabíjanie na dojazd cca 300 km viete stihnúť pod 30 minút
  • Mimoriadne tenká batéria (11 cm) je uložená v podvozku a prispieva k lepšiemu ťažisku
  • Cocoon efekt – o 50% menej hluku ako v bežnom elektromobile
  • Cele vozidlo vrátane batérie je 95% recyklovateľné
  • Vynikajúce spracovanie s množstvom komfortnej výbavy (audio Harman Kardon a i.)
  • Megane prináša viac ako 300 patentov!

Renault Megane R.S. Trophy – Zbohom manuál, vitaj DCT!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov