Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Suzuki S-Cross 1,4 Boosterjet AllGrip – Úprimnosť nadovšetko + VIDEO

Suzuki S-Cross sa prezentuje ako nové auto, ale nie je to celkom pravda.

Nechcem povedať na „plnú hubu“, že SX4 S-Cross bol nevýrazný či hanblivý, ale teraz prichádza so sebavedomými tvarmi, ktoré doslova kričia „pozor, som tu!“. Prakticky kolmá a veľká maska chladiča s výraznou mriežkou, veľké svetlomety s LED technológiou už v základe, nárazník so zvýraznenými rohmi a tvarované lemy blatníkov (doteraz boli okrúhle) s mohutnou plastovou ochranou. Mimochodom, všetky modely majú teraz 17-palcové hliníkové kolesá. Sebavedomejšie pôsobia aj zadné skupinové svetlá s čírym krycím sklom, ktoré sú prepojené pochrómovanou lištou. Mimochodom, hoci je na veku kufra stále štítok SX4 S-Cross, po novom sa skutočne volá S-Cross. V Ostrihome, kde sa auto vyrába, mali evidentne naskladnený veľký počet týchto štítkov a bola by škoda ich nechať ležať skladom či vyhodiť.

Interiér je nám v zásade známy, jedinou očividnou zmenou je nový centrálny dotykový displej. Doteraz bol integrovaný v stredovom paneli, teraz z neho trčí ako tablet. A tejto zmene sa prispôsobili aj stredové výduchy klimatizácie, ktoré sa presunuli pod displej, a tiež tlačidlo výstražných smeroviek a kontrolka spolujazdcovho airbagu. A pribudlo tlačidlo kamerového systému. Dodávam, že v testovanom modeli má displej uhlopriečku 9 palcov, v dvoch nižších stupňoch Comfort a Premium iba 7. Nový displej má novú grafiku, nové menu a aj nové funkcie. Spomeniem prehľad o efektivite jazdy, bohatšie nastavenie audiosystému… Reakcie displeja by však mohli byť rýchlejšie. Samozrejmosťou je zrkadlenie smartfónu, pre mobily Apple bezdrôtovo, pre mobily s operačnými systémom Android cez kábel. Veľmi sa mi páči dekor prístrojovej dosky, ktorý vyzerá ako koža, ale, samozrejme, všetko je to imitácia – koža aj prešitie. Pri podrobnejšom skúmaní zistíte, že grafickou modernizáciou prešli aj budíky a ich lemy, ale tiež digitálny displej palubného počítača. Ale všetko podstatné ostalo – priame ovládanie systému štart-stop, sledovania jazdných pruhov aj klimatizácie. My máme dokonca 2-zónovú klimatizáciu, jediná škoda je, že ani po novom S-Cross neumožňuje nasmerovať temperovaný vzduch na všetky tri zóny súčasne.

S-Cross, hoci navonok vyzerá ako celkom nové auto, stojí na pôvodnom skelete alebo ak chcete pôvodnej platforme karosérie s rázvorom osí náprav rovných 2,6 metra. Vzhľadom na túto hodnotu je vzadu dostatok miesta aj pre dospelých – na kolená, na chodidlá aj na hlavu. Navyše si vzadu môžete nastaviť sklon operadiel. Veľkým plusom je ľahké nastupovanie, dané veľkým otvorom dverí, veľkým uhlom otvorenia dverí a tiež polohou sedadiel. Nemusíte do nich padať a ani vyliezať na ne. Ocenia to nielen starší ľudia, ale aj mamičky pri vkladaní detských sedačiek do auta alebo detí do sedačiek.

Kufor má kapacitu 430 dm3, vstupný otvor je veľký a bez toho, aby doň zasahovali svetlá. Elektrické ovládanie nie je v ponuke, ale vôbec mi to nechýba. Operadlá sú delené v pomere 40:60. Mimochodom, pod dvojitým dnom je teoreticky priestor na dojazdovú rezervu, no my tam máme súpravu na opravu defektu.

Každému po chuti

Suzuki S-Cross je síce dostupné iba s jediným motorom, no zato s manuálom aj automatom, pohonom predných kolies aj s pohonom všetkých štyroch kolies. A nielen to, ale obidva pohony – 2WD aj 4WD – môžete mať s manuálnou aj automatickou prevodovkou. My máme verziu 4×4 označovanú ako AllGrip s manuálnou prevodovkou. Pohon AllGrip poskytuje niekoľko režimov – Auto, Sport, Snow a Lock, pričom Lock sa pri 60 km/h prepne do režimu Snow. Systém veľmi dobre pracuje aj v automatickom režime, vyzdvihnúť však musím režim Sport. Tým, že posúva viac krútiaceho momentu dozadu, tak pocitovo podporuje zabáčanie vozidla. Zaujímavé je, že Suzuki aj s pohonom všetkých štyroch kolies používa vzadu jednoduchú nápravu s vlečnými ramenami, nie multilink. Diferenciál je vo vlastnom pomocnom ráme, ktorý je namontovaný na karosériu.

Unikát

Tou jedinou alternatívou pod kapotou je 1,4-litrový benzínový preplňovaný štvorvalec Boosterjet podporený 48-voltovou mild-hybridnou technikou. Hoci je na veku kufra štítok Hybrid, aj tento je zmätočný, pretože v skutočnosti ide o mild-hybrid. Na rozdiel od hybridu totiž nedokáže jazdiť na čisto elektrický pohon. Mild-hybridná technika Suzuki SHVS sa skladá z integrovaného štartér-generátora, ktorý je na mieste bežného alternátora a naoko aj tak vyzerá, 48-voltového lítiovo-iónového akumulátora pod sedadlom spolujazdca a meniča DC 48 V/12 V pod sedadlom vodiča. Systém vôbec nezasahuje do kufra a ani na podlahe auta nebráni tomu, aby ste si zasunuli chodidlá pod predné sedadlá. Samotný motor vyvinie 95 kW (129 k) pri 5 500 ot.min-1, resp. 235 Nm pri 2 000 – 3 000 ot.min-1 a rád sa nechá vytočiť ku hranici červeného pásma. Zospodu mu pomáha 48-voltový integrovaný štartér-generátor. Keď zošliapnete plyn, tak ešte pred tým, než sa do toho oprie turbo, pomôže motoru tento elektromotor, ktorý cez klinový remeň odovzdáva svoj výkon na kľukový hriadeľ motora. A,  samozrejme, pomôže aj vtedy, keď pridáte plyn z vyšších rýchlostí. Prioritnou úlohou mild-hybridu je znížiť spotrebu. Robí to troma spôsobmi. Po prvé, systému štart-stop umožňuje vypnúť motor ešte predtým, ako zastavíte. Po druhé pri brzdení alebo uvoľnení plynu so zaradenou rýchlosťou rekuperuje energiu, ukladá ju do akumulátora a potom pri pokojnej jazde túto energiu využije – uvoľní spaľovací motor a zníženie krútiaceho momentu kompenzuje silou štartér-generátora. Túto stránku činnosti systému vôbec nevnímate – skokom výkonu, zmenou vibrácií ani zmenou hluku. Skrátka nijak. Vnímate iba rekuperáciu, ak totiž uvoľníte plyn, tak auto začne citeľne spomaľovať – oveľa výraznejšie ako pri bežnom uvoľnení plynu. Mild-hybridný systém v Suzuki však má aj jednu unikátnu funkciu a to je ten tretí spôsob znižovania spotreby. Keď totiž vyšliapnete spojku, prípadne vyradíte do neutrálu, tak klesnú otáčky motora k voľnobehu, ale samotné voľnobežné otáčky už drží integrovaný štartér-generátor a riadiaca jednotka vypne dodávku paliva. Idete na nulovú spotrebu. Keď chcete znova zrýchliť, tak elektronika nemusí roztáčať motor, stačí, aby začala vstrekovať palivo. Reakcie motora na plyn sú preto aj v takýchto prípadoch rýchlejšie. A koľko teda papá S-Cross? Nuž, na konci týždňového testu som mal 6,8 l/100 km, ale motor bol ešte surový a spotreba každým dňom – bez toho, aby som sa o to akokoľvek pričinil – klesala o deci. Reálna spotreba bude teda pod 6,8 l/100 km. V súvislosti s motorom musím pochváliť jeho zvukový prejav, pretože pod plynom je pekný dravý. Mimochodom, ak vám vŕta v hlave, aký je kombinovaný výkon celého hnacieho ústrojenstva, teda motora a elektromotora dohromady, tak poviem, že taký istý, ako má motor – 95 kW a 235 Nm. Elektromotor síce podporuje motor, ale pri nižších otáčkach, než motor dosahuje maximum výkonu a krútiaceho momentu.

 Prekvapivý

Ako som už spomenul, vzadu má S-Cross jednoduchú nápravu s vlečnými ramenami a vpredu je McPherson. Veľmi príjemne som sa prekvapil, koľko si nechá podvozok ľúbiť. Je veľmi dobre vyvážený – nie je tendenčne nedotáčavý ani zradne pretáčavý. Pritom na riadenie reaguje ochotne. V každom momente cítite, že S-Cross je ľahký – váži 1 285 kg, čo je na túto veľkosť a tiež na to, že má pohon 4×4, veľmi málo. Naladenie podvozka je skôr tuhé, ani náklony karosérie nie sú príliš veľké, ale ešte nie sú do takej miery tuhé, že by to bolo otravné. Gro toho, že sa podvozok javí tuho, však spočíva v uložení náprav, karoséria ako taká sa totiž cez väčšie nerovnosti pekne plavne prehupne. Musím otvorene priznať aj to, že vnútorná hlučnosť je vyššia než u konkurencie. Pri nižších rýchlostiach počuť najprv pneumatiky, potom vo vyšších rýchlostiach začne prevládať aerodynamický hluk. Ale nie je to nič, čo by ste neprežili.

Nové prvky

Zmeny zaznamenali aj asistenčné systémy. Mňa najviac potešil nový kamerový systém so 4 kamerami, ktorý umožňuje výber viacerých uhlov pohľadu na auto. Užitočným je napríklad pohľad na pravé predné koleso. Novinkou je tiež varovanie na priečnu premávku pri cúvaní spoza nepriehľadnej prekážky. A veľmi ma potešilo aj to, že systém stráženia jazdných pruhov stačí vypnúť raz a ostane vypnutý, až kým ho vy sám opäť nezapnete. K bezpečnosti patrí výhľad z auta, z môjho pohľadu by som to dával na prvé miesto, dokonca by som to nechal v testoch Euro NCAP hodnotiť. Keby tak bolo, Suzuki by za to dostalo plný počet bodov, z auta je totiž výborný výhľad a navyše vzhľadom na vysokú rovnú kapotu a bubliny nad blatníkmi aj vnímate, kde je nos auta.

Môžete namietať, že nové auto stojí na pôvodných základoch, len je „obité novou plecharinou“. Môžete namietať aj to, že Suzuki šetrilo izolačnými a tlmiacimi materiálmi, nepoužilo príliš veľa cukrovátok – auto nemá ambientné osvetlenie interiéru ani digitálny prístrojový štít, kožené obšitie prístrojovky je imitácia, nemá elektrické ovládanie veka kufra…, ale práve preto si S-Cross mohol zachovať nízku cenu. V základe stojí iba 19 290 eur, čo je len o 960 eur viac, ako stojí ešte nejaký čas stále dostupná pôvodná verzia. Testovaný exemplár vo výbave Elegance nabúchaný všetkým možným je za 24 720 eur. A ešte aj to super cena, pretože S-Cross bude slúžiť poctivo, má všetko na čom záleží, ale pritom sa nehrá na niečo, čím v skutočnosti nie je.

Čo treba uznať

  • Úprimné a jednoduché auto.

Čo nám chýbalo

  • Možnosť nasmerovať temperovaný vzduch na všetky tri zóny súčasne.

Čo nás prekvapilo

  • Výborný dynamický potenciál podvozka.

Suzuki Swift Sport – Nabrúsený svišť

Suzuki S-Cross 1,4 Boosterjet Hybrid AllGrip Elegance

Cena (základ/test)                                          19 290/24 720 €

Záruka                                                           3 roky alebo 100 000 km

Motor

  • preplňovaný zážihový R4/16V + MHEV, zdvihový objem valcov 1 373 cm3, max. výkon 95 kW (129 k) pri 5 500 ot.min-1, max. krútiaci moment 235 Nm pri 2 000 – 3 000 ot.min-1. Emisie CO2 132 – 137 g/km.

Jazdné výkony

  • 0 – 100 km/h za 10,2 s, vmax=195 km/h, spotreba WLTP/test 5,8 – 6,1/6,8 l/100 km. 

Konektivita a batožinový priestor 

  • Bluetooth
  • Wi-fi
  • USB
  • Zrkadlenie
  • Uhlopriečka: 9
  • Batožinový priestor: 430 dm3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov