Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Polestar O₂: Elektrický kabriolet s dronom

Elektromobil využíva hliníkovú platformu, ktorú si automobilka vyrába sama.

Švédsky výrobca elektromobilov Polestar predstavil nový koncept roadsteru s názvom Polestar O2. Dvojdverový kabriolet s pevnou strechou mal nedávno premiéru v Los Angeles.

Elektromobil využíva hliníkovú platformu, ktorú si automobilka vyrába sama. A tiež niektoré bizarnejšie inovácie ako napríklad integrovaný dron pre natáčanie zo vzduchu. Polestar O2 je druhou štúdiou spoločnosti, ktorá je spoločným podnikom značky Volvo a čínskeho koncernu Geely. Polestar O2 je zatiaľ len v štádiu konceptu a preto spoločnosť zo severu Európy ešte nezverejnila žiadne špecifikácie, ako je čas zrýchlenia, kapacita batérie a dojazd.

Generálny riaditeľ spoločnosti Polestar Thomas Ingenlath však uviedol, že modularita lepenej hliníkovej platformy umožňuje použiť väčšiu batériu aj v rámci skráteného rázvoru. „Viac než 110 kilowatthodín výkonu batérie môžeme stále zabaliť bez akýchkoľvek kompromisov do tohto krátkeho rázvoru,“ poznamenal Ingenlath. Vozidlo Polestar O2 je tiež príležitosťou k prezentácii ekologických kvalít značky. Interiér je vyrobený z nového termoplastického monomateriálu, čo označuje použitie jedného základného materiálu pre výrobu rôznych komponentov.

V tomto prípade je recyklovaný polyester použitý ako jediný materiál pre všetky mäkké súčasti interiéru, ako je pena sedadiel, lepidlo, 3D pletené vlákna a netkaná laminácia. Podľa spoločnosti Polestar to zjednodušuje recykláciu a zároveň znižuje hmotnosť a množstvo odpadu. Aj podvozok vozidla je navrhnutý tak, aby recyklácia bola bezproblémová. Najvýraznejším prvkom modelu Polestar O2 je zabudovanie „filmového dronu“, takže majitelia si môžu natáčať sami sebe napríklad pri jazde po kľukatej horskej ceste.

Dron, ktorý je zároveň konceptom, vyvinuli v spolupráci so značkou spotrebnej elektroniky Hoco Flow spoločnosti Aerofugia. Ingenlath uviedol, že technológia, ktorá by integrovala dron do vozidla, je veľmi realizovateľná, pričom dron by mohol sledovať vozidlo rýchlosťou až 100 km/hod. Po natáčaní sa dron môže autonómne vrátiť k vozidlu. Navyše, videoklipy je možné upravovať a zdielať priamo z 15-palcového stredového displeja, keď je vozidlo zaparkované. Ingenlath opísal, že to šoférov rozptyľuje menej než pokusy natáčať sa smartfónom.

Polestar 02 je vlastne nápaditou ukážkou toho, že budúcnosť športových vozidiel je elektrická. Interiér konceptu je z nového termoplastického monomateriálu, ktorý využíva fakt, že pre všetky diely kabíny sa využíva spomínaný vysoko ekologický polyester. Polestar O₂ rozvíja designový jazyk zavedený modelom Polestar Precept a vytvára novú paradigmu prémiového výkonu v podobe plne elektrického roadsteru. Dron v zadnej časti elektromobilu umožňuje šoférovi vybrať si atmosférické alebo akčné sekvencie.

-jj-, zdroj a foto: theverge.com, Polestar

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov