Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Paliva máme zatiaľ dosť, nepanikárme

O situácii na trhu s pohonnými hmotami sme sa rozprávali s Tatianou Novotnou zo spoločnosti Slovnaft.

Na území Ukrajiny prebieha vojenský konflikt a keďže Rusko patrí medzi hlavných dodávateľov ropy do Európy, Slováci si začali robiť zásoby benzínu a nafty. Mnohí sa boja, že pohonných hmôt bude málo, alebo, že ich cena rapídne narastie. V skutočnosti sa však zatiaľ netreba báť.

V akom stave sú Vaše aktuálne zásoby pohonných hmôt? Treba si urobiť vlastné zásoby a báť sa nedostatku paliva na čerpacích staniciach v blízkej budúcnosti?

„Stále monitorujeme udalosti na Ukrajine, pričom sme (Slovnaft aj Skupina MOL) aj naďalej pripravení zásobovať trh našimi produktmi v rámci regiónu. V prípade zásobovania ropy má Slovnaft aj alternatívu v podobe južnej trasy, ktorá vedie cez ropovod Adria. Ropovod ide cez územie Maďarska a Chorvátska a ústi v prístave Omišalj, kde vedia tankery priviesť ropu prakticky kdekoľvek zo sveta. Vďaka vysokým investíciám do infraštruktúry v minulosti máme vytvorenú dostatočnú kapacitu na plnohodnotné zásobovanie Slovenska z bratislavskej rafinérie”.

Ako vidíte vývoj cien v najbližšej budúcnosti?

„Ceny sa odvíjajú od kótovaných cien ropy a ropných produktov na medzinárodných trhoch, takže bude dôležité, ako tie zareagujú na danú situáciu. To je skôr otázka na analytikov”.

Aký je aktuálny odber pohonných hmôt na Slovensku? Evidujete zvýšený záujem klientov?

„V prvých dňoch po vypuknutí konfliktu sme zaznamenali zvýšený záujem o palivá na čerpacích staniciach najmä na východe Slovenska. Posilnili sme svoje logistické terminály a nasadenie zásobovacích vozidiel tak, aby sme dopyt našich svojich zákazníkov dokázali uspokojiť. Mimoriadna situácia trvala do pondelka večera. Zásobovanie sa následne vrátilo do štandardnej prevádzky, pričom dispečing je v intenzívnom kontakte s čerpacími stanicami a monitoruje stav ich zásob. Aktuálne je situácia stabilizovaná. V prípade opätovného zvýšeného dopytu sme pripravení zásobovanie čerpacích staníc znovu posilniť”.

Má čerpacia stanica zákonné právo obmedziť klientovi čerpanie nadmerného množstva pohonných hmôt? Napríklad do kanistrov, alebo súkromných malých cisterien.

„Patríme medzi kritickú infraštruktúru štátu a v čase kritickej situácie sa budeme striktne riadiť usmerneniami štátnych autorít”. 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov