Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Reportáž: Zell am See – Splnený sen

Ak sa vyberiete v ktorékoľvek ročné obdobie do Tirolska, určite nevynechajte Zell am See. Nájdete tam ľadovec, hory i jazero.

V mestskom múzeu uprostred mesta, ktoré sídli vo Vogtturme, starodávnej kamennej veži, sa dozviete, že prvé zmienky o meste sú z dávnych rímskych čias. V stredoveku bolo Zell am See známe banské stredisko. Dnes je jedným z najrozvinutejších turistických stredísk v Rakúsku.

Pod horskými velikánmi

Google i knižné bedekre vám prezradia, že Zell am See vďaka svojej úžasnej polohe patrí určite medzi najkrajšie rakúske mestá. A turisti ho vyhľadávajú nielen pre príjemnú atmosféru, ale aj pre najrôznejšie možnosti, ako aktívne i zábavne prežiť dovolenku. V kľukatých uličkách centra mesta sa striedajú rôzne obchodíky a reštaurácia s množstvom historických pamiatok. Ak ste milovníci histórie, navštívte spomínanú vežu Vogtturm, najstaršiu stavebnú pamiatku v meste. Alebo dva zámky – Prileau, ktorý dnes slúži ako luxusný hotel, a Rosenberg, kde sídli radnica. Prípadne zájdite do kostola sv. Hyppolita, ktorý kedysi vlastnil rád Augustiánov, kde môžete obdivovať krásne stredoveké fresky. Nádhernú pohľad ponúka fontána Hundertwasser s deviatimi stĺpmi, ktoré reprezentujú deväť rakúskych spolkových krajín. K novšej histórii patrí Grand hotel Zell am See. Leží na súkromnom polostrove, priamo na brehu jazera Zell. Ponúka rakúsku sympatiu, alpskú pohodu, závan cisárskeho luxusu a romantiky, nádych nostalgie v kombinácii s pohotovými službami na špičkovej úrovni.

Ako mnohé rozprávky, aj Grand hotel začínal od skromných začiatkov. V roku 1876 otvoril Josef Schwaiger „Hotel Krone“ v bývalom „Klampferhaus“. Po niekoľkých zmenách vlastníkov Carl Böhm z Linzu a jeho manželka Therese zo Salzburgu použili na získanie hotela v apríli 1887 získané prostriedky z ich kaviarne v Stuttgarte. Hotel renovovali a rozširovali v niekoľkých stavebných etapách, až napokon získal súčasnú podobu. V máji 1896 bola jeho práca definitívne dokončená. Carl Böhm dal svojmu pôsobivému dielu nový názov: Grandhotel am See. „Grand“ si rýchlo vytvoril meno ako cisárska luxusná rezidencia, pretože mal významnú výhodu v rýchlo rastúcom hotelovom priemysle v Zell am See: cisárska poloha priamo pri jazere s panoramatickým výhľadom na Horné Taury a Steinernes Meer. Vizionársky hoteliér, ktorý mal vždy prsty na pulze vďaka svojim dlhým cestám a živej zvedavosti a jedinečnej priateľskosti mnohých zamestnancov Grand hotela vytvoril skutočne výnimočné miesto. Hotel sa rýchlo stal cisárskym a kráľovským miestom stretávania sa bohatých a krásnych a etabloval sa ako obľúbené miesto mnohých prominentných hostí z domova i zo zámoria, od princov po ministrov, politikov a priemyselníkov. Zell am See žije aj čulým nočným životom, kedy sa miestna alpská atmosféra mení v takmer veľkomestskú. Ak vás už centrum mesta omrzí, vyskúšajte výlet lokálnej úzkorozchodnej železnice. Napríklad cesta ku Krimmlským vodopádom plná úchvatných výhľadov je veľmi silným zážitkom.

Osy pod Alpami

Náhoda chcela, že počas našej septembrovej návštevy boli starobylé uličky Zell am See posiate motocyklami značky Vespa. Už po dvanásty raz sa totiž stretlo v tomto kúte Tirolska 800 majiteľov týchto malých skútrov, hoci v roku 2019, teda v sezóne pred koronou tu bolo „Vespistov“ až 1 600 z 23 krajín. Bez ohľadu na počet, je to každopádne najväčšie stretnutie milovníkov talianskych skútrov značky Vespa v Európe. Tieto luxusné skútre vyrába spoločnosť Piaggio od roku 1946. Možno neviete, že v apríli tohto roku uplynulo 75 rokov odvtedy, čo Piaggio vo Florencii podal patent na nezameniteľný dizajn tohto kultového skútra. Ako golfista musím spomenúť skutočnosť, že predstavenie, krst nového skútra sa konal v Rímskom golfovom klube. Historici zaznamenali aj fakt, že na krste novinárov zmiatol zvláštny predmet, pastelovo sfarbený a podobný detskej hračke. Zámer bol podobný ako kedysi Volkswagenu – vyrobiť ľudový motocykel a ponúknuť ho širokým vrstvám obyvateľstva. Doteraz bolo vyrobených 34 rôznych verzií Vespy a na cestách všetkých kontinentov sa preháňa viac ako 18 miliónov týchto kultových skútrov.  Mnohé z nich krášlili ulice Zell am See aj túto jeseň. Ak sa nič nezmení, a mali by ste chuť sa prísť pozrieť na najväčšie stretnutie milovníkov Vespy, zatiaľ je termín budúceho zrazu stanovený na 2. – 6. júna 2022.

Plavba po jazere

Využili sme jednu z posledných možností, ktoré ponúklo príjemné jesenné slniečko. Kontrolu Covid pasov pred nalodením berieme celkom samozrejme. Čaká nás hodinová plavba po jazere Zell am See, ktoré patrí neodmysliteľne k mestečku a vytvára jeho neopakovateľnú atmosféru. Pritom zďaleka nepatrí k najväčším. Na dĺžku meria 3,8 km a na šírku 1,5 km. Má však iný primát – jeho voda patrí k najčistejším v Európe. Keďže v lete má voda až 20 °C, kúpanie v ňom je doslova rozkošou. Ale aj člnkovanie a potápanie patrí k častým kratochvíľam návštevníkov mesta. A tak nás neprekvapilo, že sme aj my na hornej palube zaregistrovali hostí z rôznych kútov sveta. Blankytná obloha, tichá vodná hladina, prosecco a výhľady na mesto s jeho dominantami – zážitok na celý život. Ani sa nechce veriť, že o pár týždňov bude jazero Zell am See celé pokryté ľadom…

Lyžiarska sezóna

Práve v týchto dňoch sa otvára hlavná zimná sezóna. Našincov však musím upozorniť, že rakúske hotely i reštaurácie sa maximálne snažia o bezpečnosť svojich hostí a striktne vyžadujú buď certifikát o očkovaní proti Covidu-19, alebo doklad o jeho prekonaní. Ak spĺňate tieto podmienky a chystáte sa na dovolenku, Zell am See-Kaprun vás očakáva s otvorenou náručou. Lyžiari samozrejme dokonalo poznajú celoročné lyžovanie na ľadovci Kitzsteinhorn. Ak ste ešte na tomto ľadovci neboli, vrelo odporúčam. Určite vás dostane vyhliadková plošina Gipfelwelt 3000, ktorá doslova levituje vo vzduchoprázdne. Úžasné výhľady s miernym či silnejším adrenalínom však stoja za to. Dosahuje výšku 3203 m n. m. a ponúka 41 kilometrov zjazdoviek všetkých úrovní, od čiernych až po modré. Tri tunajšie špičkové lyžiarske strediská majú viac ako 400 kilometrov zjazdoviek, vyše 120 vlekov a lanoviek a množstvo skvelých wellness centier. A tak si tu na svoje prídu nielen zdatní lyžiari a frírajderi, ale aj fanúšikovia snowboardingu, carvingu či rodiny s deťmi.

Reportáž: Banská Štiavnica – Romantika, oddych, vzrušenie aj aktivity

Zjazdovky v ľadovcovej lyžiarskej oblasti na Kitzsteinhorne so 100 % zárukou snehu a zážitkovým centrom Gipfelwelt 3000 s vyhliadkovou plošinou nadchýnajú dovolenkárov 365 dní v roku. Na Schmittenhöhe si v lete rozhodne nenechajte ujsť úžasné turistické chodníky a v zime rôznorodé zjazdovky. Vždy a všade dostanete úchvatný výhľad na hory navyše ako bonus.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov