Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche Taycan Sport Turismo GTS: Štedrý elektromobil

Nový elektromotor, tretia karosárska verzia a inovatívna panoramatická strecha.

Po modeloch sedan a Cross Turismo prichádza na rad Porsche Taycan Sport Turismo GTS, ktoré sa inšpirovalo práve tvarmi z praktického prevedenia Cross Turismo. Ďalšia verzia v modelovom rade Taycan tak oslavuje svoju svetovú premiéru zároveň s tretím karosárskym variantom.

Nový elektromotor, tretia karosárska verzia, inovatívna panoramatická strecha s funkciou Sunshine Control. Práve prostredníctvom spomínaných „vychytávok“ predstavila nemecká automobilka Porsche nedávno svoje novinky na austosalóne v Los Angees (LA Auto Show). Od roku 1963, keď sa svetu premiérovo predstavilo Porsche 904 Carrera GTS (pozn. Gran Turismo Sport), majú tieto tri písmena pre fanúšikov nemeckej značky zvláštne čaro. A teraz už sa s označením GTS môže pochváliť aj plne elektrické Porsche Taycan.

Nové Porsche do zásuvky s dojazdom 504 km podľa normy WLTP tak prekračuje magickú päťstokilometrovú métu na jedno nabití. Porsche Taycan Sport Turismo GTS oslávila svoju svetovú premiéru zároveň s treťou karosárskou verziou. Modelový rad Taycan sa od uvedenia na trh pred dvomi sezónami kontinuálne rozrastá. Tri karosárske varianty zákazníkom dávajú skutočne široké možnosti výberu. Nejedného nadšenca športových verzií obzvlášť poteší, že sa označením GTS môže pochváliť elektrický Taycan.

Model Taycan GTS sa v podstate radí medzi modely 4S a Turbo, pričom ho možno považovať za povestnú čerešničku na torte celého tohto elektrického modelového radu. Všestranná športová verzia Porsche Taycan GTS disponuje výkonom 440 kW (598 koní), pričom ponúka pozoruhodné jazdné zážitky najmä v režime „overboost“. Pri použití funkcie „Launch Control“ trvá zrýchlenie z pokoja na stovku len 3,7 s a maximálna rýchlosť je stanovená na 250 km/h. Taycan GTS ako najnovší reprezentant modelového radu predstavuje čerstvý, efektívnejší koncept elektrického pohonného ústrojenstva.

Tento nezastaviteľný evolučný proces postupne zasiahne aj ostatné verzie modelov Taycan, ktoré tak pre modelový rok 2022 navýšia svoj dojazd. Športovo ladené GTS je vybavené adaptívnym vzduchovým odpružením Porsche Active Suspension Management (PASM), špeciálne naladeným práve pre verziu GTS. Okrem toho dostal športový setup tiež voliteľný systém riadenia kolies zadnej nápravy. Modifikáciou prešiel rovnako zvukový generátor Porsche Electric Sport Sound, ktorý podtrhuje dynamický charakter GTS.

Výrazným dizajnovým jazykom prehovára model GTS nielen v zvonku, ale aj v interiéri. Čierne, či tmavé detaily ako nárazník, spätné zrkadlá, či okenné lišty sú už tradíciou pri verziách GTS. Relatívne bohaté využívanie „Black Race-Tex“ prvkov v interiéri podtrhuje elegantné a dynamické prostredie, ktoré vytvára štandardný vnútorný paket s hliníkom v čiernom eloxovanom prevedení. Pridanie modelového variantu Sport Turismo znamená, že séria Taycan teraz obsahuje tri karosárske verzie. Nový derivát je určený presne pre tých zákazníkov, ktorí sa nechcú vzdať ako praktickosti verzie Cross Turismo, tak športových jazdných vlastností sedanu.

Porsche Taycan Sport Turismo zdieľa športovú siluetu s pretiahnutou strešnou líniou a funkčným designom s modelom Taycan Cross Turismo. Vďaka tomu dokáže ponúknuť pasažierom na zadných sedadlách o 45 milimetrov viac priestoru v oblasti hlavy. Tiež batožinový priestor narástol významnou mierou, takže celková prepravná kapacita Taycanu Sport Turismo dosahuje viac ako 1200 litrov. Na rozdiel od modelu Cross Turismo nie je Sport Turismo vybavený off-roadovými dizajnovými prvkami.Efektná a novátorská panoramatická strecha s funkciou Sunshine Control je zložená z deviatich segmentov, ktoré sa dajú separátne ovládať.

-jj-, zdroj, foto a video :  Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov