Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus RZ 450e: Zaoblený e-crossover

Elektromobil Lexus RZ 450E bude stáť na platforme e-TNGA.

Japonská značka luxusných vozidiel Lexus si otestovala svoj nový dizajnový jazyk na čisto elektrickom modeli RZ 450e. Nový crossover do zásuvky má byť v podstate konkurenciou pre vozidlá Toyota bZ4X a Subaru Solterra.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Lexus je dcérskou luxusnou spoločnosťou automobilky Toyota. Práve preto je vývoj elektrických a možno aj vodíkovo poháňaných automobilov jednoduchší, keď už ten prechod na iný druh paliva je nevyhnuteľný. Design novinky s krkolomným označením RZ 450e vychádzajú z už osvedčených modelov ako Lexus RX. Väčšina línií však stratila svoju prílišnú ostrosť a výrazná je aj zadná časť s líniou svetlometov. Auto vďaka tomu pôsobí kompaktne a efektne.

Lexus RZ 450E bude stáť na platforme e-TNGA, rovnako ako základ od značky Toyota a klon od Subaru by mal perspektívne dostať plne elektronické riadenie. Vzhľadom ku úplne konkrétnemu číselnému označeniu zrejme pôjde o silnejšie prevedenie s dvoma elektromotormi s výkonom 160 kW a s batériou s kapacitou 71,4 kWh. Konkrétnym prvkom je design konceptu, ktorý nemá dôvod výrazne sa líšiť od sériovej podoby. Takže sa môžeme tešiť na prednú časť s typickým motívom, ochudobnený o prieduchy k absentujúcemu spaľovaciemu motoru.

Nabíjacia zásuvka sa bude evidentne nachádzať na pravej strane vozidla. Na design interiéru si musíme počkať až na oficiálnu premiéru, ale vzhľadom k divergencii vnútorného priestoru modelov Toyata a Lexus sa zrejme dočkáme luxusnejšieho prevedenia, než u sesterského bZ4X. Po viacerých upútavkách už Toyota odhaľuje koncept elektrického SUV, ktoré bude vznikať v spolupráci so Subaru. Prvotina na zdieľanej platforme e-TNGA už dostala označení bZ4X…

Japonská automobilka Toyota, ktorá si už desaťročia udržiava vysoké renomé spoľahlivosti na celom svete, na nedávnej online tlačovej konferencii predstavila mnoho nových modelov v koncepčnej podobe. Súčasne však prezentovala plán dodať na svetové trhy do roku 2030 celkovo 3,5 milióna elektrických a vodíkových vozidiel. Uhlíkovú neutralitu značky združené pod hlavičkou Toyota plánujú dosiahnuť do roku 2035. Úplne konkrétnym základom tejto dlho pripravovanej stratégie sa má stať auto, koncipované pre blízku budúcnosť.

-jj-, zdroj a foto: Lexus a Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov