Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan Ariya Single Seater: Koncept e-formuly

Unikátne koncepčné autoAriya Single Seater Concept odhalili na akcii "Nissan Futures".

Japonská automobilka Nissan nedávno prezentovala kompletný plán s prechodom na uhlíkovú neutralitu. V tejto súvislosti predstavila aj niekoľko štúdií, vrátane pôsobivého modelu Ariya Single Seater s DNA pretekárskej formuly.

Unikátny koncepčný automobil Ariya Single Seater Concept odhalili na akcii s názvom Nissan Futures. Celému svetu prezentoval novinku starší viceprezident pre globálny design v značke Nissan Alfonso Albaisa spoločne s generálnym marketingovým riaditeľom Juanom Manuelom Hoyosom. Nissan pri predstavení konceptu s jedným sedadleo pre šoféra uviedol, že model má reflektovať japonský designový futurizmus spojený s podvozkom na objednávku a pretekárskym pojatím.

Automobil obsahuje celú sériu aerodynamických vymožeností a doplnkov a obzvlášť dobre pôsobí písmeno V, ktoré na prednej kapote svieti. Karosériu celého konceptu vyrobili z uhlíkových vlákien a Nissan hrdo hlási, že ich účasť v seriáli ABB FIA Formule E výrazne napomohla pri zostrojení. V neposlednom rade je potrebné m zmieniť, že pohonné ústrojenstvo pochádza z už predstaveného SUV s názvom Ariya. „Konceptom sme chceli ukázať, že elektromotor z SUV Ariya má vysoký potenciál v rámci výkonu a dodali sme to v balíčku inšpirovanom motoristickým športom,“ uviedol Hoyos.

Všetko nasvedčuje tomu, že vozidlo bude slúžiť len ako štúdia. Zo sériovou výrobou sa minimálne zatiaľ nepočíta. „V Nissane si trúfame robiť to, čo ostatní nie. Týmto konceptom chceme predviesť potenciál vysokého výkonu hnacieho ústrojenstva Ariya v balíčku inšpirovanom motoristickým športom, ktorý nielen naznačuje design a štýl cestného vozidla, ktorý ho inšpiroval, ale tiež demonštruje nový a efektívny jazyk výkonu EV. Tento projekt, ktorý funguje ako testovacie prostredie pre budúci technologický vývoj, môže pomôcť preniesť vzrušenie z cesty na pretekársku dráhu,“ vysvetlil Hoyos.

Keď sme začali kreovať našu dlhodobou víziu Nissan Ambition 2030, pokračovali sme v budovaní nášho nadčasového japonského designového jazyka futurizmu. Teraz čerpáme inšpiráciu z japonských slov „šun,“, čo znamená bežať rýchlo a bez námahy, a „šo“, čo znamená vznášať sa so silou a gráciou. Ariya Single Seater Concept je dokonalým vyjadrením tohto nového jazyka. Využitie pohonnej jednotky EV Ariya v balíčku inšpirovanom motoristickým športom umožnilo nášmu medzinárodnému tímu zachytiť tento nový zmysel pre rýchlosť, technológiu a umenie,“ dodal šéfdizajnér Albaisa.

Jednomiestna formula je kombináciou designových prvkov z modelu Ariya a vozidla Nissan Formula E, pričom to všetko je zmiešané do vysoko výkonného balíčku. Predná časť elektrického koncepčného vozidla má osvetlené „V“ vytvorené na prednej kapote a krídlach, zatiaľ čo ich boky sú inšpirované „tekutými a účinnými povrchmi“ Ariya, len z uhlíkových vlákien a pridaním krytov karosérie zadných kolies. Je zrejmé, že neočakávajú výmenu pneumatík, podobne ako to nerobí ich vozidlo Formule E. Má tiež podobne aerodynamické kolesá, ktoré vypadajú ako sériové SUV Ariya, ale s pretekárskymi „slickmi“.

Podľa značky Nissan ako Single Seater, tak Ariya vypadajú, ako by boli „formované samotným vzduchom“. Je tiež poháňaný rovnakými prednými a zadnými motormi ako sériové SUV. Nissan naznačil, že tento koncept by mohol byť použitý ako „podvozok jednomiestneho pretekárskeho vozidla na objednávku“. Nebola by to prvá séria pre Nissan a NISMO s ohľadom na Nissan Micra Cup, ale bola by to prvá séria jednomiestnych vozidiel pre Nissan s plnou podporou výrobcu. Pre World Series by Nissan poskytol len agregáty, najskôr SR20DE I-4, potom VQ30DE V-6 a nakoniec VQ35DE V-6. To všetko ešte predtým, než v roku 2012 prešiel na Zytek 3,4 litra V-8.

Nissan súťaží vo Formule E nielen preto, aby pretekal na dráhe, ale tiež aby podporil vývoj pôsobivých elektrických vozidiel pre zákazníkov. Nissan Ariya Single Seater Concept skúma kombináciu plne elektrickej pohonnej jednotky, dvoch motorov a revolučného systému pohonu všetkých kolies Ariya s čisto jednomiestnym pretekárskym podvozkom – mocná ukážka toho, ako vzrušujúce elektrické vozidlo by to mohlo byť,“ poznamenal Tommaso Volpe, riaditeľ globálneho motoršportu Nissan.

-jj-, zdroj a foto: Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov