Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Euro 6 – Nákladiaky nespĺňajú deklarované normy, pohoria na avizovaných?

Ekologické systémy nákladných vozidiel zrejme treba ešte viac rozvinúť. Takéto závery priniesli dve správy organizácie Transport & Environment (T&E), ktorá pracuje za cieľom vytvorenia ekonomickej a ekologickej dopravy.

Najprv T&E skúmala nákladné autá v reálnej premávke. Boli to úplne náhodné vozidlá normy Euro 6, ktoré sa stretli pri Barcelone a Madride. Výskumníci použili zariadenie na stanovenie zloženia výfukových plynov. Nákladné autá nemuseli zastavovať a testy prebiehali za reálnych podmienok. Na druhej strane, keď sa zhrnuli výsledky, ukázalo sa, že ani zďaleka nie sú dokonalé. Nákladné autá v priemere o 29 % prekročili oficiálnu emisnú normu Euro 6.

T&E vykonala aj druhý test, tentoraz s úplne novým autom. Toto auto bolo testované za veľmi nepriaznivých podmienok, a to simuláciou práce pri dodávkach do supermarketu. Napodobňovala sa mestská premávka a motor bol pravidelne vypínaný a štartovaný. Priemerné emisie pevných častíc prekročili normu Euro 6 o 11 %. V momentoch najvyššieho zaťaženia motora, a to v meste, došlo aj k rekordným prekročeniam, a to až o 100 %.

13 krajín ohlásilo koniec spaľovacích kamiónov. Už o 9 rokov!

Závery? Podľa T&E sú schvaľovacie testy nákladných automobilov stále neodrážajú skutočné emisie. Výsledky sú podhodnotené z dôvodu nerešpektovania reálnych podmienok, ako aj príliš krátkeho času výskumu (presne 2,5 hodiny). Ak teda T&E túto tému náležite zverejní, môže vzniknúť tlak na rozšírenie ďalších systémov čistenia výfukových plynov alebo na zmenu paliva, tak ako sme avizovali včera.

Medzitým je na ceste norma Euro 7. Spočiatku sa hovorí, že bude predstavený v roku 2025. Norma Euro 7 predraží nákladné auto o približne  4 700 eur, ale táto suma nie je konečná, keďže vychádzajú na povrch rôzne otázniky.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov