Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Po tomto dátume si už nové spaľovacie auto TU nekúpite!

24 krajín,ako aj 39 miest a regiónov, ako aj šesť výrobcov automobilov sa na summite COP26 zaviazalo podpísať totálne odvážne, ba až šialené vyhlásenie. Týka sa zákazu registrácie spaľovacích áut od roku 2035.

Na klimatickom summite COP26 sa zúčastňuje viac ako 100 subjektov – krajín, miest, regiónov a spoločností, ktoré diskutujú o čistejšej budúcnosti. Ako inak, oblasť summitu sa týka aj sveta dopravy a motorizácie, ktorý môže o nejakú tú dekádu rokov vyzerať úplne inak.

Hovoríme o pripravovaných zákazoch registrácie nových áut, a teda aj predaja nových spaľovacích áut, ktoré by vstúpili do platnosti už v roku 2035. Plán schválili mnohí signatári vrátane napr. Holandsku, Poľska, Dánska, Švédska, Slovinska, Nórska a Islandu. Na zozname je až 24 krajín.

Online predaj áut – 1/3 ľudí sa k nemu stavia pozitívne!

Zaujímavosťou je, že nezahŕňa najväčšie ekonomiky sveta – USA, Čínu, Japonsko, Francúzsko či Nemecko, hoci posledné spomenuté vysvetľujú svoje rozhodnutie formálnymi otázkami súvisiacimi s politickými zmenami v krajine a potrebou zostaviť novú vládu. Taký populistický krok, podľa mňa si len nechávajú zadné vrátka.

Na zozname zástancov deklarácie ale nenájdeme veľa automobiliek. Oficiálne ho podporilo len 6 strán: General Motors, Ford, Mercedes Benz, Jaguar Land Rover, Volvo a čínsky BYD Auto. Chýba však súhlas dvoch vážnych hráčov, najväčších automobiliek sveta – Toyoty a Volkswagenu, ktorí sú v podstate hnacou silu automobilového priemyslu na celom svete.

Vyjednávači COP26 chcú, aby sa vlády a výrobcovia osobných automobilov jednoznačne zaviazali prejsť len na 100 % vozidlá bez lokálnych emisií a to „do roku 2035 alebo skôr“. V konečnom dôsledku však má byť rok 2035 dátumom pre „silné trhy“ a rok 2040 pre zvyšok.

Zoznam krajín, ktoré dohodu podpísali:
  1. 1. Rakúsko
    2. Azerbajdžan
    3. Kambodža
    4. Kanada
    5. Kapverdy
    6. Čile
    7. Chorvátsko
    8. Cyprus
    9. Dánsko
    10. Salvádor
    11. Fínsko
    12. Island
    13. Írsko
    14. Izrael
    15. Litva
    16. Luxembursko
    17. Holandsko
    18. Nový Zéland
    19. Nórsko
    20. Poľsko
    21. Slovinsko
    22. Švédsko
    23. Spojené kráľovstvo
    24. Uruguaj

 

Vlády rozvíjajúcich sa trhov a rozvojových ekonomík
  1. Dominikánska republika
  2. Ghana
  3. India
  4. Keňa
  5. Mexiko
  6. Maroko
  7. Paraguaj
  8. Rwanda
  9. Turecko

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov