Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nikola Trucks – 20 rokov väzenia pre zakladateľa za klamstvo?

Zakladateľ firmy Nikola, ktorá má vyrábať vodíkové a elektrické nákladné autá, môže vo väzení stráviť až 20 rokov. Minulý štvrtok musel tiež zaplatiť kauciu 100 miliónov dolárov, aby zostal do súdneho procesu slobodný.

Pamätáte si prípad reklamy vodíkového kamiónu, ktorý údajne jazdil, ale v skutočnosti išiel dolu z veľmi dlhého kopca? Toto je jeden zo škandálov, o ktorom sa pojednáva. Zakladateľ Nikoly je obvinený z uvádzania nepravd, zavádzania investorov a tým umelého zvyšovania hodnoty spoločnosti. K údajným podvodom patrí zatajenie skutočného stupňa vývoja vodíkových nákladných automobilov. Obvinenia sa týkajú aj falošných tvrdení o výrobe vlastných batérií a vývoji vlastnej konštrukcie. To všetko malo mať za následok rýchly nárast hodnoty spoločnosti, a to až na úroveň 34 miliárd dolárov. A keď boli odhalené nepravdivé tvrdenia, hodnota klesla o 85%, čo bolestivo postihlo mnohých investorov.

Obvinenia nie sú namierené proti spoločnosti, ale konkrétne proti jej zakladateľovi a bývalému prezidentovi. Preto bol podnikateľ už zatknutý, musel zaplatiť kauciu 100 miliónov dolárov a čoskoro ho čaká súd pred americkým federálnym súdom na Manhattane. Zakladateľ vinu priznáva a tvrdí, že jeho vyhlásenia neboli falošné. Odhaduje sa tiež, že 100 -miliónová kaucia pre neho nebola príliš vysoká, vzhľadom na jeho majetok na úrovni 1,2 miliardy eur. Medzitým akcie – od septembra 2020, ktoré už majú úplne iného prezidenta – opäť pocítili tento škandál a stratili svoju hodnotu.

Medzitým sa ešte Iveco stalo jedným z hlavných akcionárov Nikoly. V súčasnosti spoločnosti navzájom úzko spolupracujú a chcú tento rok predstaviť hotový model Tre. Jedná sa o nákladné auto pre európsky a americký trh, vybavené kabínou Iveco S-Way a poháňané elektromotormi.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov