Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


1000 míľ československých 2021 – Už čoskoro v Bratislave!

ŠKODA, ako partner a oficiálne vozidlo pretekov 1000 míľ československých, pozýva verejnosť na výnimočnú prehliadku historických vozidiel. Aj vďaka tejto spolupráci si diváci môžu vychutnať exkluzívny zážitok a naživo vidieť viac ako 120 unikátnych veteránov na jednom mieste.

Historické skvosty sa predstavia v rámci týchto pretekov na trase Praha-Bratislava-Praha, takže fanúšikovia veteránov si ich budú môcť pozrieť aj v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí 12. a 13. augusta od 16.00.

Štart tohto ročníka súťaže 1000 míľ československých bude v Prahe vo štvrtok 12. augusta v ranných hodinách. Skvosty automobilovej histórie vyrobené do roku 1939 budú súťažiť v 6 kategóriách podľa obsahu motora (kategória do 750 cm³, do 1100 cm³, do 1500 cm³, do 2000 cm³, nad 2000 cm³ a hostia) v 3 etapách. V prvý deň súťažné posádky vyrazia na 1. etapu na trase Praha-Bratislava, v piatok 13. augusta prebehne slovenská časť súťaže a v sobotu záverečná etapa Bratislava-Praha, ktorá skončí podvečer pred Národným technickým múzeom v Prahe. Atraktívny zážitok čaká aj fanúšikov histórie v Bratislave, kde budú vozidlá vystavené rovnako ako v 30. rokoch na Hviezdoslavovom námestí pred hotelom Carlton 12. a 13. augusta od 16.00. Usporiadateľmi súťaže sú Spolok 1000 míľ československých spoločne s Autoklubom ČR a Národným technickým múzeom v Prahe.

História a súčasnosť pretekov 1000 míľ československých

Súťaž obnovuje tradíciu pretekov 1000 míľ československých, ktoré pod záštitou prezidenta Tomáša G. Masaryka usporiadal Autoklub Československej republiky v rokoch 1933, 1934 a 1935. Išlo o rýchlostné preteky cestovných automobilov na vtedy najdôležitejšej domácej cestnej trase Praha-Kolín-Nemecký Brod-Jihlava- Velké Meziříčí-Brno-Břeclav-Bratislava s tým, že účastníci pretekov išli z Prahy do Bratislavy a späť do Prahy bez prerušenia dvakrát. Celkom teda prešli takmer 1600 kilometrov ostrej jazdy bez odpočinku. Slávu týchto pretekov oživil v roku 1970 Veteran Car Club Praha. V rokoch 1970 až 1977 sa akcia konala nepretržite, neskôr už len príležitostne. Od roku 2015 jazdia historické automobily 1000 míľ československých opäť každoročne. Aktuálny ročník sa koná ako pripomienka 120. výročia narodenia automobilového a motocyklového pretekára Bohumila Turka, ktorého kariéru ukončila havária na pretekoch 1000 míľ československých v roku 1935.

Charitatívna dražba pre Kvapku nádeje

Podujatie tento rok prinesie aj charitatívnu dražbu. Vo štvrtok 12.8.2021 budú účastníci v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca dražiť na mieru vyrobené hodinky 1000 míľ československých, špeciálne vyrobené šliapacie autíčko z limitovanej série ŠKODA MB 1000 – 1000 míľ československých, vzácny obraz majstra Jurija Ševčuka a mnohé ďalšie, pre túto príležitosť vyrobené predmety. Výťažok z aukcie si prídu osobne prevziať zástupcovia slovenskej a českej Kvapky nádeje.

Deň plný zážitkov aj pre najmenších pretekárov

Zážitky si tento rok odnesú nielen dospelí, ale aj detskí diváci, pre ktorých sú pripravené preteky v šliapacích autíčkach “100 metrov bratislavských”. V spolupráci s materskými škôlkami sa už deti poctivo pripravujú na preteky, ktoré sa uskutočnia na Hviezdoslavovom námestí v piatok 13.8.2021 o 18:00. Odmenený bude každý jazdec a úplný víťaz získa pre svoju škôlku šliapacie autíčko, notebook a pre rodičov Škodu ENYAQ iV na víkend.

“Súčasťou bohatej histórie ŠKODA AUTO boli aj výnimočné úspechy značky v motoristických pretekoch. Práve si pripomíname 120 rokov odvtedy, čo sa zakladatelia spoločnosti zúčastnili na svojich prvých automobilových pretekoch a započali tak úspešnú éru ŠKODA Motorsportu. Preteky 1000 míľ československých spájajú nielen dve domovské krajiny značky ŠKODA, ale aj tematiku, ktorá je nám a našim fanúšikom blízka. Preto sa úprimne tešíme, že ani tento rok na nich nebudeme chýbať,” uviedol Roman Rajtár, vedúci marketingu ŠKODA AUTO Slovensko.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov