Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Získa Mate Rimac majoritný podiel v Bugatti?

Rimac je chorvátsky výrobca elektromobilov so sídlom v meste Sveta Nedelja.

Chorvátska automobilka Rimac, ktorá sa špecializuje na luxusné elektromobily, má v pláne kúpiť väčšinový podiel v značke Bugatti patriacej pod krídla koncernu Volkswagen. Akcie značky Rimac budú verejne obchodovateľné už od budúceho roka.

Rimac Automobili je chorvátsky výrobca športových elektromobilov so sídlom v meste Sveta Nedelja približne 20 km od Záhrebu. Firmu založil v roku 2009 inžinier Mate Rimac, ktorý sa narodil v Livne na území Bosny a Hercegoviny. Rimac dodnes drží v tejto spoločnosti podiel vo výške 39,2 %. V súčasnej dobe táto firma zamestnáva 850 ľudí a vyrába zhruba 1000 vozidiel ročne. Podľa 33-ročného balkánskeho inovátora by sa tržná kapitalizácia jeho podniku pred plánovaným uvedením na burzu mala pohybovať okolo piatich miliárd eur.

Rimac ďalej uviedol, že dohoda o kúpe podielu v Bugatti je už takmer pripravená k podpisu. „Konkrétne budúce smerovanie Bugatti je vec, ktorá bude rozhodnutá v rámci celej skupiny,“ vyjadril sa hovorca automobilky Porsche pre nemecké médiá. Reagoval tak na zatiaľ nepotvrdené špekulácie ohľadne verejnej ponuky akcií. Hovorca značky Rimac k celej záležitosti vyhlásil, že je zvažovaných niekoľko variant, ale zatiaľ nebolo nič definitívne rozhodnuto. Pôvodný plán koncernu Volkswagen bolo predanie zodpovednosti za Bugatti práve automobilke Porsche s tým, že tá potom vytvorí spoločný podnik s firmou Rimac.

V tejto spoločnosti by potom Porsche malo vlastniť 45 % a Rimac zvyšných 55 %. Nutné je poznamenať, že Porsche od marca tohto roku vlastní 24% podiel práve vo firme Rimac. O ďalšom smerovaní Bugatti je už teda takmer rozhodnuté. Vrcholné vedenie ako vo Wofsburgu, tak v Stuttgarte súhlasí, a rovnaký názor zdieľa aj Mate Rimac. Čaká sa už len na schválenie odborov a odobrenie vedenia Bugatti vo francúzskom Molsheime. Podľa všetkého by sa malo jednať len o formalitu a k podpisu zmluvy by malo dôjsť čoskoro.

.jj., zdroj a foto: Rimac

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov