Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla Model S Plaid: Novinky aj extrémne zrýchlenie

Zrýchlenie z pokoja na stovku respektíve 96 km/h zvládne elektromobil za 1,99 s.

Americká značka Tesla sa pochválila novým elektromobilom Tesla Model S Plaid. Novinka od Elona Muska má netradičný volant a úplne nový elektromotor.

Pri predstavení elektromobilu Tesla Model S Plaid aktuálne Musk uviedol, že dojazd 640 km je dostatočný takmer pre každého. V tejto súvislosti dodal, že ruší plánovanú verziu Plaid+ s dlhším dojazdom (836 km), a zároveň zvyšuje cenu Plaid o 10.000 amerických dolárov. Tesla a Musk už nejakú dobu sľubujú, že nový Tesla Roadster dosiahne dojazd 1000 km na jedno nabitie.

Zámorský vizionár počas prezentácie elektromobilu Tesla Model S Plaid poznamenal, že nový elektromotor “Palladium” je prvým svojho druhu. Využíva rotor obalený karbónom a Tesla kvôli nemu musela postaviť úplne nový výrobný stroj. Výsledkom je extrémne vysoká efektivita pri menších rozmeroch a výrazne lepšia výkonová krivka proti Tesla Model S 2019 Performance.

Plaid verzia elektromobilu Tesla Model S využíva tiež nový battery pack, ale o ňom Musk počas spomínanej prezentácie nič bližšie neprezradil. Aerodynamický koeficient Plaid verzie je 0,208. Nové je tiež tepelné čerpadlo, ktoré má byť podľa Muska výrazne efektívnejší. Zrýchlenie z pokoja na stovku respektíve 96 km/h zvládne elektromobil za 1,99 s. Štvrť míle zvládne Plaid za 9,23 s.

Podľa odbornej aj laickej verejnosti a médií je akcelerácia skutočne extrémna. Musk dodal, že tento automobil do zásuvky znovu vezme na okruh Nürburgring a riadne ho tam otestuje. Okrem toho sa dokáže nový model Tesla tiež rýchlejšie nabíjať – 301 km dojazdu za 15 minút. Musk naznačil, že súčasné výkonové maximum 250 kW u Tesla Supercharger v3 by sa malo postupne zvyšovať.

Hovorí sa o 280 kW, 300 kW a azda až 350 kW. Navyše je Plaid verzia vybavená 12V li-ion batériou namiesto klasickej olovenej. Úplne nový je tiež interiér, ktorý vychádza z faceliftu Modelu S predstaveného už v januári tohto kalendárneho roka Vrátane nového volantu typu “yoke”. Ten bude ale len súčasťou voliteľného vybavenia.

Ako grafický čip infotainmentu sa v novom Modeli S využíva AMD RDNA 2, teda rovnaký ako v hernej konzole Playstation 5. Tesla demonštrovala vysoký výkon tak, že v aute spustila hru Cyberpunk od poľského CD Projektu.Cena elektromobilu Tesla Model S Plaid začína na čiastke 130.000 amerických dolároch, k dispozícii bude aj lacnejšia verzia za 80.000 USD bez troch elektromotorov, ale zato s dlhším dojazdom 663 km.

-jj-, zdroj a foto: Tesla, Teslarati

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov