Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi eScooter: Mikromobilita do kufra

Robustná konštrukcia uvezie 100 kg ťažkú osobu aj do 20% stúpania.

Kolobežka s elektrickým pohonom Audi eScooter je v najnovšej ponuke súčasťou Audi originálneho príslušenstva. Odolná konštrukcia unesie aj metrákového chlapa, pričom dojazd na jedno nabitie atakuje 70 km.

Nemecká automobilka Audi sa pridala do zástupu ostatných automobiliek a nielen na európskych trhoch vstupuje do sveta mikromobility. Do svojho programu zaradila elektrokoloběžku eScooter. Skladacia konštrukcia a hmotnosť 19 kg uľahčuje manipuláciu, cena 850 eur neprekvapí. K dispozícii je tiež originálna helma Audi (90 eur) a vaky na eScooter (36 a 69 eur). Robustná konštrukcia uvezie 100 kg ťažkú osobu napríklad aj do 20% stúpania.

K dispozícii má totiž osvedčený pohon od amerického špecialistu Segway, ktorého motor so špecifickým výkonom 350 W zaručí zaujímavú dynamiku až do rýchlosti 20 km/h. V režime „Sport“ akceleruje tempom 1,26 m/2s. Elektrokolobežka Audi eScooter však nebola vyrobená z dôrazom na výkon, ale hlavne na bezpečnosť. Ako dôkaz môže poslúžiť „dvojokruhová“ brzdová sústava s prednou bubnovou brzdou ovládanou páčkou ľavej ruky a zadnou elektrickou brzdou s funkciou rekuperácie.

Vďaka nej je elektrokolobežka schopná pri jazde z kopca dobíjať vstavanú 551 Wh lítiovú batériu, ktorá je pre zachovanie čo najnižšieho ťažiska a ovládateľnosti umiestnená v stupadle. Dojazd eScooteru na jedno nabitie je v ideálnych podmienkach 65 km. Takže vás v pohode zvládne voziť celý deň bez nutnosti nabíjania. To obstaráte jednoducho napríklad cez noc – na 100 % to trvá 6 hodín. Ovládať Audi eScooter zvládne každý.

Elektrokolobežku stačí aktivovať tlačidlom a potom už len palcom pravej ruky (akcelerátorom) udávať tempo alebo spomaľovať – hnací moment smeruje na zadné koleso. Pre výraznejšie brzdenie potom môžete použiť prednú bubnovú brzdu. O rýchlosti, stavu batérie či prevádzkovom režime (Eco, D, S, plus mód pre chodcov, uľahčujúci vedenie kolobežky) užívateľa informuje displej uprostred riadidiel.

Dostatočnú viditeľnosť zaisťujú nielen odrazky, ale najmä LED svetlo vpredu aj vzadu, ktoré navyše funguje aj ako brzdové svetlo. Komfort jazdy zabezpečujú 10“ bezdušové pneumatiky s prídavnou gélovou vrstvou, ktorá zvyšuje odolnosť proti defektu. Takže nemusíte mať strach ani z prašnej cesty v mestskom parku. Audi eScooter je vhodný aj do dažďa, pretože hlavné elektronické komponenty boli testované na stupeň ochrany IPX7 k zaisteniu maximálne možnej bezpečnosti a spoľahlivosti.

-jj-, zdroj a foto: Audi

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov