Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Heatherwick navrhol pre IM Motors štúdiu Airo

Britské designérske štúdio Heatherwick z Londýna navrhlo pre automobilku IM Motors elektricky poháňaný automobil. Futuristický koncept s názvom Airo, ktorý bol ozdobou aprílového autosalónu v Šanghaji, dokáže dokonca čistiť okolitý vzduch.

Štúdia, ktorá mala svetovú premiéru v Číne, je typickým výtvorom z bohatého portfólia Thomasa Heatherwicka. Napriek zaobleným tvarom, relatívne veľkému pomeru sklených plôch, elektrickému pohonu, autonómnemu riadeniu a variabilnému interiéru, by v prípade elektromobilu Airo nemuselo ísť o hudbu ďalekej budúcnosti.

Podľa najoptimistickejších scenárov by totiž už za dva roky mohol jazdiť po našich cestách automobil Airo, ktorý vzduch nielen znečisťuje, ale dokonca ho čistí. Koncept londýnskeho designérskeho štúdia Heatherwick totiž dokáže nasiať a filtrovať splodiny z ostatných vozidiel. Model s názvom Airo využíva systém takzvaných HEPA filtrov.

Spomínané filtre sa bežne používajú v lietadlách a zachytávajú až 99,9 percent škodlivých častíc. Ekologicky šetrné vozidlo by mala vyrábať novo založená čínska značka IM Motors, za ktorou stojí najväčší výrobca automobilov v Číne spoločnosť SAIC a jeden z hlavných globálnych internetových obchodníkov Alibaba.

Heatherwick so svojim štúdiom rozhodne nepatrí medzi dizajnérov, ktorí by mali stať bokom v prípade spolupráce s automobilovým priemyslom. Napokon, práve on so svojim štúdiom je autorom aktuálne jazdiaceho moderného autobusu v Londýne. Preto ani neprekvapuje, že po jeho službách siahla novo založená čínska automobilka Zhiji, ktorá sa mimo materskú krajinu prezentuje ako IM Motors.

Zameraná je na prémiové elektrické vozidlá a koncept Airo ukazuje smerovanie čínskej automobilky do budúcnosti. Štvordverový koncept s výrazným aerodynamickým designom odkazuje na typický motív vrstvenia. Podvozok má byť vybavený špeciálnymi filtrami, ktoré čistia vzduch od znečistenia z ďalších áut.

Zadnú časť elektromobilu od prednej poznáte vďaka výraznému červenému pruhu zadných svetlometov. Dvere sa otvárajú od seba. Interiér ponúka hneď niekoľko konfigurácií, vďaka otočným a upraviteľným sedadlám tu môže vzniknúť jedálenský stôl pre štyroch alebo postel na prespanie pre dve osoby. Automobilka plánuje, že výrobný proces odštartuje v roku 2023.

-jj-, zdroj a foto: Heatherwick Studio, Dezeen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov