Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in 160 – Ide to aj bez spojky

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-in 160 je iný ako všetky ostatné plug-in hybridy...

Základom je 1,6-litrový atmosféricky plnený benzínový agregát s výkonom 91 koní, ktorému alternuje elektromotor so 69 k a spolu dávajú 160 konských síl. Benzínový motor posiela svoj výkon na kolesá cez štvorstupňovú prevodovku a čo je neobvyklé, aj elektromotor má svoju vlastnú prevodovku – dvojstupňovú. Od obvyklého sa líši aj ich usporiadanie. Bežne totiž tieto tri jednotky idú v poradí: benzínový motor, uprostred elektromotor a na konci prevodovka. Renault ich usporiadal v poradí benzínový motor, prevodovka motora, prevodovka elektromotora a na konci elektromotor. Plug-in hybridný systém ešte dopĺňa štartér-generátor, ktorý je umiestnený periférne, podobne ako v bežných motoroch alternátor, výkonová elektronika a vysokonapäťový akumulátor s kapacitou 9,8 kWh. Rozmýšľate, kde je spojka? Nikde. Žiadna spojka nie je, iba zotrvačník. Kľukový hriadeľ je so vstupným hriadeľom prevodovky spojený napevno. Renault umne obišiel spojku dokonalým vyrovnaním otáčok. Dokonca takým dokonalým, že ani synchrónne spojky nemusel použiť na jednotlivých prevodoch. Eliminoval teda oba najkritickejšie body mechanickej prevodovky – spojku aj synchronizačné spojky.

65 km na elektrinu

Akumulátor poskytuje energiu na 50 elektrických kilometrov v jednom kuse, v mestských podmienkach dokonca 65 km. Mne sa v zmiešaných podmienkach podarilo prejsť 42 km. Výkon 51 kW (69 k) síce nijako nenadchne, no keď si to spojíte s krútiacim momentom 205 Nm, zistíte, že plne postačuje. Jazda na elektrickú energiu je nielen upokojujúca, pretože je absolútne hladká a tichá, ale môže byť aj dynamická. Rozhodne nebudete brzdou premávky. Navyše, reakcie na zošliapnutie plynu sú oveľa promptnejšie než pri bežných autách so spaľovacími motormi. Nabiť akumulátor môžete z domácej siete, wallboxu alebo z verejnej nabíjacej stanice s konektorom Mennekes Typ 2. Pri najrýchlejšom spôsobe nabíjania ho nabijete za zhruba 3 hodiny. Ja som zo 7 % kapacity dobil akumulátor na verejnej nabíjacej stanici doplna za 3 hodiny 10 minút. Samozrejmosťou je možnosť programovania nabíjania vrátane predhriatia kabíny na požadovaný čas odjazdu. Zaujímavosťou je, že na vytiahnutie nabíjacieho kábla z konektora musíte stlačiť tlačidlo, ktoré uvoľní zámok. Spomínaných 7 percent je hranica, keď sa auto „prehodí“ do hybridného režimu. To znamená, že s dojazdom nie ste nijako obmedzení. Keď nemáte kde nabíjať, môžete pokojne jazdiť na benzín – presnejšie povedané na kombináciu benzínu a zvyšku elektrickej energie.

Čarovanie s otáčkami

Auto sa aj v hybridnom režime rozbieha na elektromotor, a to za každých okolností. Keby nebolo v akumulátore dostatok energie na rozbeh, tak sa naštartuje benzínový motor a elektrinu si auto vyrobí, ale za každých okolností sa rozbehne výhradne na elektromotor. Keďže kľukový hriadeľ motora je so vstupným hriadeľom prevodovky spojený napevno, tak to inak ani nejde. Keď má auto dostatočnú rýchlosť a otáčky benzínového motora sú adekvátne tejto rýchlosti, elektronika zaradí prvý prevodový stupeň. Do pohonu sa takto zapojí aj motor. Pri prechode na druhý prevodový stupeň elektronika vyradí prvý stupeň, pomocou elektromotora vyrovná otáčky motora s otáčkami výstupného hriadeľa prevodovky, resp. otáčkami kolies a zaradí druhý prevodový stupeň. Znie to komplikovane, no keď sa nad tým zamyslíte, tak je to jednoduché a účinné. V skutočnosti to celé funguje veľmi hladko. Keď sa pri bežnej nesústredíte na zvuk motora, tak ani nezistíte, kedy prevodovka preradila. Taká hladká je zmena prevodových stupňov. S autom to sekne iba vo výnimočných prípadoch. Čo sa týka jazdy, jediné čo sa mi nepáči, že elektronika občas podtočí motor. Samozrejmosťou je rekuperácia pri uvoľnení plynu aj pri brzdení, a to tak v plne elektrickom ako aj hybridnom režime. Tok energie môžete priebežne sledovať priamo na plne digitálnom prístrojovom štíte alebo na stredovom dotykovom displeji. Grafika a rozlíšenie oboch je príkladná.

Na výber máte štyri jazdné režimy – čisto elektrický Pure, športový, individuálny My Sense a E-Save, v ktorom sa uchová elektrická energia na neskoršiu jazdu po meste, ale sa aj vyrobí, keď je akumulátor prázdny. Tento spôsob výroby elektrickej energie je však neekonomický. Režim Pure môžete aktivovať aj priamo tlačidlom EV na klaviatúre pod dotykovým displejom, ostatné režimy cez dotykový displej alebo tlačidlom Multi Sense na stredovom tuneli. V režime My Sense si môžete nakonfigurovať účinnosť posilňovača v troch stupňoch a farbu a intenzitu podsvietenia, ale charakteristiku hnacieho reťazca nie. Samozrejmosťou je režim B, ktorý zintenzívni rekuperáciu pri uvoľnení plynu a zvýrazní jednopedálové ovládanie. V rámci faceliftu dostal Megane omnoho intuitívnejšie grafické rozhranie dotykového displeja. Na dotykovom displeji si môžete zobraziť aj sumár jazdy, kde okrem iného zistíte, napríklad koľko elektrickej energie ste zrekuperovali alebo koľko kilometrov ste prešli na elektrickú energiu. Škoda, že systém nevyhodnocuje aj to, koľko kilometrov ste prešli na elektrický pohon v hybridnom režime. V sumáre udáva iba to, koľko ste prešli na elektrinu zo zásuvky, resp. v režime Pure.

389 dm3

Megane Grandtour vyniká z konkurencie mimoriadne mäkkým akustickým tlmením nerovností a túto vlastnosť si zachováva aj plug-in hybridná verzia. Navyše na riadenie reaguje veľmi agilne, volant má medzi krajnými polohami iba 2,93 otáčky. Brzdy majú veľmi rýchly nástup a dobre zosúladený prechod medzi rekuperačným a mechanickým brzdením.

 Úbytok objemu kufra necítite, pretože je pod hlavným dnom.

Bežný Megane Grandtour má kufor s objemom 449 dm3, plug-in hybridná verzia má 389, a to aj napriek tomu, že akumulátor je uložený pod zadnými sedadlami. Úbytok však reálne nijako nevnímate, pretože je až pod podlahou. Navyše, plug-in hybrid si zachováva plnú variabilitu bežného kombi, teda operadlá zadných sedadiel sú delené v pomere 60:40 a tiež možnosť preklopenia operadla spolujazdcovho sedadla dopredu. Nemôžete však mať ani len dojazdovú rezervu. Našťastie, plug-in hybridný pohon sa neodráža ani na užitočnom zaťažení – je rovnaké, aké majú ostatné modely. Akumulátor váži 105 kg, ale kompenzuje to spevnenie podvozka.

 

Čo treba uznať

  • Unikátny hybridný systém.

Čo nám chýbalo

  • Rýchlejšie nabíjanie akumulátora.

Čo nás prekvapilo

  • Na uvoľnenie konektora treba stlačiť tlačidlo.

RENAULT Espace – Milujem a mám ho rád

Renault Megane Grandtour E-Tech Plug-In 160 Intens

Cena (základ/test) 17 890/32 590 €

Záruka 5 rokov alebo 100 000 km, na VN akumulátor 8 rokov alebo 160 000 km.

Motor

  • Atmosférický zážihový R4/16V, zdvihový objem valcov 1 598 cm3, max. výkon 67 kW (91 k) pri 5 600 ot.min-1, max. krútiaci moment 144 Nm pri 3 200 ot.min-1. synchrónny elektromotor s permanent. magnetmi, max. výkon 51 kW (69 k), max. krútiaci moment 205 Nm. Najvyšší kombinovaný výkon 117 kW (160 k), najvyšší kombinovaný krútiaci moment n. u. Emisie CO2 28 – 36 g/km.

Jazdné výkony

  • 0 – 100 km/h za 9,8 s, vmax=183 km/h, spotreba benzínu WLTP/test 1,3 – 1,6/6,2 l/100 km, spotreba el. energie WLTP/test n. u./23 kWh/100 km.

Ikonky

  • Bluetooth
  • Wi-fi
  • AUX/USB
  • Zrkadlenie
  • Uhlopriečka: 9,3
  • Batožinový priestor: 389 dm3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov