Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nemci nechcú šrotovať staršie nákladiaky aj napriek štedrému bonusu

Nemecko už takmer dva mesiace poskytuje dotácie na vyradenie starších nákladných vozidiel. Keď odovzdáte nákladné auto Euro 5, dostaneme 15 tis. Eur, pre vozidlá Euro 4 alebo staršie, 10 tis. eur a vyradenie návesu dostanete 5 tis. eur.

Termín na predkladanie žiadostí je 15. apríla, teda ešte takmer celý mesiac. Je tiež známe, že celkový rozpočet projektu je stanovený na 500 miliónov Eur. A aké sú štatistiky po týchto dvoch mesiacoch? Čuduj sa svete, program obmeny nie je veľmi populárny.

Od 26. januára, keď sa začalo zhromažďovanie žiadostí, podalo žiadosti 2 817 spoločností, ktoré chcú zošrotovať 7 270 starších vozidiel. Z toho sa majú takmer všetky príplatky vzťahovať na zošrotovanie ťahačov a valníkov. V prípade prípojných vozidiel je záujem minimálny, zatiaľ iba 326 kusov.

Nové nárazníky pre návesy budú nižšie, drahšie ale hlavne bezpečnejšie

Existuje tiež veľa náznakov, že rozpočet nebude využitý, keďže za 2/3 času sa minulo iba cca 100 miliónov. Zvyšných 400 miliónov stále čaká na dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní zriecť sa svojich starších a často plne funkčných strojov.

Samozrejme, existuje šanca, že spoločnosti po tomto bonuse skočia na poslednú chvíľu. Orientačne však môžem prezradiť, že napríklad v roku 2018 nemecké spoločnosti kúpili 63 000 nákladných vozidiel s celkovou hmotnosťou nad 16 ton. Ak si teda Nemecko vymení okolo 10 000 kusov strojov s využitím šrotovného, bude to iba asi 12 % ročného trhu.

Foto: Scania

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov