Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové nárazníky pre návesy budú nižšie, drahšie ale hlavne bezpečnejšie

Od 1. septembra 2021 budú musieť zadné nárazníky prípojných vozidiel za nákladiaky spĺňať nové požiadavky. To má zvýšiť bezpečnosť pri kolízií zozadu, kde hlavnú úlohu preberá osobný automobil.

Nové nariadenie EÚ vyžaduje, aby nárazníky absorbovali dvakrát toľko nárazove energie ako doteraz. Ochranná tyč alebo profil má byť tiež o 10 centimetrov nižšie a musí mať zosilnené úchyty. Vďaka tomu by mali byť nehody s osobnými autami menej invazívne. Predpokladá sa, že týmto krokom dôjde k zachráneniu 78% osôb, ktoré by inak zomreli, a tiež počet zranených sa zníži o polovicu.

Spoločnosť Krone už predstavila nový nárazník, ktorý vyhovuje týmto požiadavkám. V porovnaní s predchádzajúcou konštrukciou sa vyznačuje skrutkovanou konštrukciou, čiže eliminovali zvary. Tiež sa použili kvalitnejšie materiály, najmä čo sa týka spojovacích materiálov. Celá konštrukcia je navyše pozinkovaná a chránená proti korózii kataforézou.

Toto opatrenie však má aj nežiaduce účinky. Medzi nich patrí zvýšenie hmotnosti, ceny a rizika poškodenia pri obyčajnom manévrovaní. Prívesy Krone s novým nárazníkom budú o 22 kilogramov ťažšie a budú tiež minimálne o 200 eur drahšie v závislosti od trhu. Vodiči si budú ešte musieť navyše pamätať, že ich nové nárazníky budú o 10 centimetrov bližšie k zemi.

Foto: Krone

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov