Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW ID.3: Drážďany a Sklenená manufaktúra

Volkswagen začína písať novú kapitolu v saskej metropole.

Sklenená manufaktúra v nemeckých Drážďanoch zahájila posledný januárový piatok sériovú výrobu elektromobilu Volkswagen ID.3. V podstate je to globálne štvrtý závod na výrobu elektromobilov Volkswagen na základe platformy MEB (Modularer E-Antriebsbaukasten)

Slovenský závod v Devínskej Novej Vsi sa v súvislosti s výrobou elektromobilov VW ID.3, ani ďalších modelov do zásuvky nespomína. Drážďany sú tak druhou destináciou, kde vznikajú tieto autá do zásuvky. Volkswagen súčasne začína písať novú kapitolu v saskej metropole. Doterajší „Center of Future Mobility“ sa v nadchádzajúcich rokoch postupne premení na „Home of ID“. Sklenená manufaktúra značky Volkswagen sa stane majákom značky Volkswagen v Nemecku. Jej hlavným cieľom bude poskytovať zákazníkom, návštevníkom a hosťom komplexné zážitky zamerané na rodinu modelov ID.

Do tohto konceptu spadá poradenstvo a skúšobné jazdy cez prehliadky výrobných prevádzok, spoluúčasť na montáži modelu ID.3 a moderné formáty spoločenských akcií až po odovzdávanie elektromobilov zákazníkom. Nová stratégia sa zameria tiež na rozširovanie aktivít v oblastiach výskumu a inovácií. V Drážďanoch tak budú v malosériovom meradle realizované inovatívne projekty, ktoré budú neskôr prenesené do veľkých výrobných závodov značky Volkswagen.

Značka Volkswagen dôsledne pokračuje vo svojej elektrickej ofenzíve. Okrem nových elektrických modelov k nej patrí tiež transformácia globálnej výrobnej siete. Drážďany sú už štvrtým výrobným závodom Volkswagen, ktorý prechádza na novú rodinu modelov ID. a platformu MEB. Súčasne každý týždeň zvyšujeme objem výroby elektromobilov v závode Zwickau aj v oboch našich čínskych závodoch produkujúcich vozidlá na platforme MEB. Tým kráčame k realizácii našej ambície prevziať vedúcu úlohu v globálnej elektromobilite,“ povedal Thomas Ulbrich, člen predstavenstva značky VW zodpovedný za elektromobilitu.

Thomas Aehlig, predseda podnikovej rady Sklenenej manufaktúry, dodal: „V roku 2017 sme ako prvý výrobný závod kompletne prešli na elektromobilitu. Pre podnikovú radu bolo a je veľmi dôležité zaistiť pracovným miestam v Drážďanoch budúcnosť. Od nových oblastí činnosti si sľubujeme pridanú hodnotu pre značku a koncern. Po technickej stránke sme teraz schopní vyrábať v Sklenenej manufaktúre ďalšie modely na platforme MEB.“

Sklenená manufaktúra je na celom svete už štvrtým závodom, ktorý vyrába elektromobily značky Volkswagen na základe modulárnej platformy MEB. Výrobu modelov MEB zahájil ako prvý závod Zwickau. Na konci roku 2020 spustili produkciu vozidiel MEB tiež čínske závody v Antingu a Fo-šanu. Uvedené kvarteto tovární má dohromady maximálnu kapacitu výroby viac než 900.000 vozidiel ročne. Na výrobu vozidiel MEB sa však už pripravujú aj ďalšie závody: Emden a Hannover v Nemecku a Chattanooga v USA.

Rovnako ako pri spustení výroby modelu Volkswagen e-Golf v roku 2017 bola aj produkcia modelu ID.3 zahájená v jednosmennej prevádzke s 35 vozidlami za smenu od pondelka do piatku. Obvyklá návštevná doba na prehliadky so sprievodcom zostáva bez zmien: od pondelka do soboty od 9:30 do 18:30 h a v nedeľu od 9:30 do 17:00 h. Okrem výroby vstúpi Sklenená manufaktúra do nových oblastí činnosti, resp. rozšíri existujúce aktivity. Volkswagen vo svojom drážďanskom závode v súčasnosti zamestnáva 380 osôb.

V Sklenenej manufaktúre sa bude zákazníkom odovzdávať podstatne viac vozidiel. Za tým účelom vo výrobnom areále nedávno vybudovali druhé odovzdávacie centrum, čo je vo svete automobilového priemyslu jedinečné. Počet predaných vozidiel zákazníkom má vzrásť z 1301 (2019), resp. 3296 (2020) na viac než 5000 v roku 2021. Cieľom je 9700 predaných vozidiel ročne od roku 2022. Funkčná skúšobná stanica v Drážďanoch bude rozšírená.

Jedná sa o pevnú súčasť globálnej siete skúšobných staníc v rámci vývoja kompletných vozidiel. Ťažiskom činností bude testovanie asistenčných systémov, mobilných online služieb, motorov a podvozkov. Technický servis vozidiel zaisťuje prehliadky a opravy použitých vozidiel. V Sklenenej manufaktúre navyše prebiehajú prípravy na odovzdávanie elektromobilov zákazníkom. Cieľom je, aby sa v Drážďanoch vyrábané vozidlá predávali hlavne v Drážďanoch a blízkom okolí.

Sklenená manufaktúra pokračuje v zavádzaní Výroby 4.0. Hlavná pozornosť je zameraná na automatizáciu a digitalizáciu komplexných pracovných krokov v oblastiach montáže a logistiky. Manufaktúra sa stane pilotným závodom pre vývoj nových technológií a ich zavádzanie do procesov reálnej sériovej výroby. Výrobný areál Sklenenej manufaktúry bol na začiatku roku 2021 prispôsobený požiadavkám modulárnej platformy pre elektromobily (MEB). Prvé zmeny v súvislosti s modelom ID.3 boli realizované už v lete 2020.

Jednalo sa o sedem pracovných staníc vrátane miesta, kde dochádza ku „svadbe“, teda spojeniu karosérie a podvozku. Zimná rekonštrukcia zahŕňala napríklad inštaláciu zariadení na montáž panoramatického strešného okna a úpravy podávacích nástrojov na montáž prístrojovej dosky a sedadiel. Od otvorenia Sklenenej manufaktúry pred dvoma dekádami sa v nej vyrábali luxusné sedany Phaeton (84.235 vozidiel, 2001 – 2016), Bentley Flying Spur (2186 vozidiel, 2005/2006 a 2013/2014) a od roku 2017 elektromobily e-Golf (50 401 vozidiel).

So zahájením výroby modelu e-Golf sa navyše Sklenená manufaktúra stala v rámci svojho nového strategického smerovania „Centrom pre budúcu mobilitu“. Orientáciu tohto výrobného závodu na budúcnosť potvrdzujú tiež ďalšie inovatívne oblasti činnosti, medzi ktoré patrí „Inkubátor pre budúcu mobilitu“ (program spoločnosti Volkswagen na podporu zakladateľov start-upov), „Kampus pre budúcu mobilitu“ (výukové laboratórium pre vzdelávanie študentov aj zamestnancov), rozšírené odovzdávanie vozidiel a skúšobné zóny pre Výrobu 4.0.

-jj-, zdroj a foto: Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov