Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektromobily Rivian bude “obúvať” Pirelli

Rivian je ďalšou veľkou americkou nádejou v oblasti automobilového priemyslu.

Spoločnosť Pirelli vyrába svoje pneumatiky na mieru pre viacero automobilových značiek po celom svete. Ich zákaznícke portfólio nedávno rozšíril úspešný zámorský start-up Rivian, ktorého elektromobily tak získali exkluzívneho dodávateľa.

Rivian je ďalšou veľkou americkou nádejou v oblasti automobilového priemyslu. Jej prvé produkty – elektrický pickup R1T a elektrické SUV pomenované R1S – budú obuté do pneumatík Pirelli Scorpion. Spoločnosť Pirelli vyvinula špeciálne verzie svojich „gúm“ určených pre pickupy a SUV – Scorpion Verde All Season, Scorpion Zero All Season a Scorpion All Terrain – aby splnila požiadavky firmy Rivian a podporila unikátny charakter ich vozidiel.

Všetky pneumatiky vyrobené exkluzívne pre Rivian, ktorý má byť priamou konkurenciou pre pick-upy Tesla od Elona Muska, ponesú špeciálne označenie RIV a ELECT umiestnené na bočnici. Scorpion Verde (pozn. verde je po taliansky zelená) All Season je ekologická celosezónna pneumatika Pirelli vyvinutá pre užívateľov crossoverov, vozidiel SUV a pickupov. Technici Pirelli sa pri vývoji špeciálnej verzie pre Rivian zamerali na splnenie požiadavky na nízky valivý odpor pneumatiky.

Použili materiálovú zmes s vyšším obsahom siliky, ktorá znižuje spotrebu energie vozidla. Vyvinuli pre pneumatiku špeciálnu formu, zúžili jej dezén a dosiahli tak optimálne rozloženie tlaku stopy. Pirelli Scorpion Verde All Season pre Rivian zvyšuje efektivitu a dojazd vozidla. Súčasne je pneumatika navrhnutá tak, aby kombinovala ovládateľnosť na suchej aj mokrej vozovke, pohodlie a možnosť využitia po celú sezónu, vrátane trakcie na ľahko zasneženom povrchu.

Pneumatiky Pirelli Scorpion Verde All Season pre Rivian sú vyrobené z ľahších materiálov, ktoré ale neobmedzujú životnosť ani výkon. V prípade, že označenie Verde definuje u Pirelli ekologické pneumatiky s nízkym valivým odporom a hmotnosťou, Zero je potom označenie pre vysoko výkonnostný rad. Celosezónne pneumatiky Scorpion Zero sú vyvinuté prevažne pre šoférov silných crossoverov a SUV, rovnako ako výkonných pickupov, ktorí hľadajú kombináciu vysokého výkonu s celoročným využívaním, vrátane možnosti jazdy v snehu.

Požiadavkou vedenia značky Rivian bolo, aby verzia pre ich model bola ešte „priliehavejšia“. Inžinieri Pirelli v tejto súvislosti použili v prípade Scorpion Zero All Season nanokompozitnú zmes, zabezpečujúcu maximálnu priliehavosť a stabilitu, a zväčšili šírku behúňa, vďaka čomu pneumatika poskytuje väčšiu kontaktnú plochu a následne zaisťuje lepšiu ovládateľnosť. To všetko pri zachovaní nízkeho valivého odporu a potrebnej podpory pre dlhší dojazd vozidla.

Scorpion All Terrain Plus je On-/Off- Road All-Terrain pneumatika vyvinutá pre vodičov pickupov, crossoverov a SUV, ktorí požadujú vyvážené možnosti pre jazdu na ceste aj v teréne. Scorpion All Terrain Plus má symetrický dezén so širokými rozostupmi. Pneumatika je navrhnutá tak, aby zaručila hladkú a tichú jazdu na ceste v kombinácii s agresívnym vzhľadom a sebavedomou trakciou v teréne. Hlboké drážky a jednotlivé bloky behúňa pomáhajú pneumatike „vyškriabať sa“, a zaistiť tak priľnavosť v teréne.

Navyše je pneumatika navrhnutá tak, že drobné kamienky sú odvádzané z plochy behúňa, čím sa zabráni jej prepichnutiu. Pneumatika má dlhú životnosť, poskytuje výbornú trakciu aj na snehu a je vysoko odolná voči opotrebeniu. Pneumatika má overenie Three Peak Mountain Snowflake (3PMSF). V prípade špeciálnej verzie pneumatiky pre automobilku Rivian museli inžinieri Pirelli spojiť nízky valivý odpor s off-road vlastnosťami Scorpion All Terrain.

K dosiahnutiu výsledku bola navrhnutá špeciálna forma pneumatiky, ktorá znížila jej hmotnosť. Došlo ku spojeniu so špeciálnou zmesou pre ľahké nákladné automobily, vďaka čomu sa pneumatiky stali odolnejšie voči poškodeniu alebo pretrhnutiu. Terénna pneumatika Pirelli 275/65R20 Scorpion All Terrain Plus bola špeciálne vyvinutá pre R1T a R1S s ohľadom na určenie pre elektrické vozidlá. Označenie Elect majú pneumatiky Pirelli určené pre elektrické vozidlá.

Pneumatiky totiž u týchto vozidiel hrajú významnú úlohu – sú kľúčové pre bezpečnosť, výkon a optimalizáciu dojazdu. Ponúkajú elektrickým vozidlám sériu výhod vďaka svojim špecifickým technickým parametrom. Nízky valivý odpor pomáha maximalizovať dojazd vozidla, redukcia hluku zase zaručuje tichý chod. A konečne, pneumatiky Pirelli s označením Elect ponúkajú lepšiu trakciu s ohľadom na vysoké požiadavky prevodovky.

/Všetky pneumatiky vyrobené pre Rivian ponesú špeciálne označenie RIV a ELECT umiestnené na bočnici./

Elektromotory dodávajú maximálny krútiaci moment už od nízkych otáčok, a preto potrebujú pneumatiky, ktoré zvládnu okamžitý prenos sily. Pirelli vyvíjalo so spoločnosťou Rivian produkty viac než dva roky a zo spolupráce nakoniec vzišli tri špeciálne pneumatiky s rozmermi 20, 21 a 22 palcov. Najmä veľkosť pneumatiky Scorpion Verde All Season s 21 palcami je veľmi špecifická a svetovo unikátna – teraz ju predstavilo Pirelli exkluzívne pre Rivian v unikátnom rozmere 275/55 R21.

-jj-, zdroj a foto: Rivian, Pirelli

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov