Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aptera Paradigm: Solárna elektrotrojkolka

koncept počíta s tým, že jeho majiteľ nebude potrebovať nikdy trojkolku dobíjať.

Americká automobilka Aptera Motors po viac ako dekáde vývoja predstavila prvý funkčný elektromobil Paradigm. Futuristická trojkolka s alternatívou pohonu na solárnu alebo elektrickú energiu má nízky odpor vzduchu a dve miesta na sedenie.

V tomto kalendárnom roku začne brázdiť mestské ulice prvý komerčný model Aptera Paradigm, ktorý by mal spĺňať funkciu ekologického mestského vozidla za dostupnú cenu. Premyslený koncept počíta s tým, že jeho majiteľ nebude potrebovať nikdy trojkolku dobíjať. Avšak v prípade, že by na kapotu s fotovoltaickými článkami nesvietil dostatok slnečného svitu, môže ho dobiť ako elektromobil. Celkovo 180 malých solárnych panelov sa stará o výrobu takého množstva elektriny, ktorá denne za optimálnych podmienok vystačí na absolvovanie vzdialenosti až 72 km.

V praxi to znamená dostatočnú vzdialenosť pre väčšinu majiteľov automobilov. A presne touto technológiou je vybavené solárne vozidlo Paradigm od automobilky Aptera, ktorý je nutné k dobíjaciemu stojanu pristaviť len výnimočne. Krivky trojkolky sú extrémne futuristické a vozidlo vďaka nim dokáže previezť len dvojčlennú posádku. Na druhú stranu však má koeficient odporu 0,13, takže vzduch doslova krája. Plusom je aj extrémne ľahká konštrukcia vďaka použitým kompozitným materiálom, respektíve kevlaru a ľanu, z ktorých je vytvorená kostra automobilu.

Nízka váha a čo možno najlepšia aerodynamika umožňujú trojkolke nakladať s drahocennou energiou s maximálnou efektivitou. Veľkosť batérií, do ktorých sa energia ukladá, je rôzna podľa preferencií. Model Paradigm bude v predaji so štyrmi batériami rôznej kapacity, troch farbách exteriéru a troch interiéru. Kapacita tej najmenšej batérii by mala stačiť na 400 km, tá najväčšia na 965 km. V ponuke však bude aj batéria s kapacitou 100 kWh, ktorá by mala poskytnúť dostatok energie na výlet dlhý až tisíc míľ na jedno nabitie, teda viac než 1600 km. A to je medzi elektromobilmi na začiatku 21. storočia ešte stále neuveriteľné číslo.

Celkovo 180 malých solárnych panelov sa stará o výrobu dostatočného množstva elektriny

Mimochodom, maximálna rýchlosť tohto solárno-elektrického „Batmobilu“ by mala byť 177 km/h, pričom zrýchlenie z pokoja na stoku zvládne za 3,5 s. Pozornosti milovníkom sofistikovaného dizajnu určite neunikli veľké prehnuté sklá vpredu aj vzadu, či veľké displeje s navigáciou. Pre záujemcov treba spomenúť, že za príplatok je k dispozícii aj autonómne riadenie. Cena trojkolky štartuje na čiastke 25.900 amerických dolárov (21.300 eur).

-jj-, zdroj a foto: Aptera Motors

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov