Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


OSRAM: Univerzálne štartovacie zdroje

Spoľahnúť sa na okoloidúcich vodičov sa nedá vždy, a tak jedinou istotou je voziť so sebou záložný štartovací zdroj. Vyberať môžeme z niekoľkých kompaktných modelov rozdelených podľa objemu motora až po veľký stacionárny štartovací zdroj učený pre dielne alebo havarijné vozidlá. A aby kompaktný a ľahko prenosný štartovací zdroj nezaháľal, je možné ho využiť ako výkonnú baterku alebo bežnú powerbanku s USB konektormi pre nabíjanie tabletov, foťákov a mobilných telefónov. Na rozdiel od powerbanky ale s týmto zdrojom naštartujete aj auto s až 8litrovým benzínom alebo 4litrovým nafťákom!

Osram BatteryStart

Aj ten najmenší model OSRAM BATTERYstart 200 je schopný naštartovať motor s objemom až 3 litre. Disponuje kapacitou batérie 6000 mAh, ponúka štartovací prúd 150 A a k jeho úplnému nabitiu stačia len 2 hodiny. Veľkosťou sa rovná bežnému 7palcovému mobilnému telefónu. Model 300 má takmer rovnakú dĺžku a šírku ako menší štartér (168 × 88 mm), líši sa len hrúbkou, ktorá dosahuje 33 mm. Má však viac ako dvojnásobnú kapacitu (13 000 mAh), čo umožňuje naštartovať benzínový motor do 6 litrov alebo naftový motor do 3 litrov. Jeho nabíjanie trvá 3 hodiny. Model 400 je vďaka kapacite 16 800 mAh výkonný štartovací zdroj umožňujúci naštartovať benzínový motor do 8 litrov alebo vznetový motor s polovičným objemom (štartovací/špičkový prúd – 400 A/800 A). Dodáva sa oproti predchádzajúcim modelom navyše s 12V napájacou autozástrčkou pre pripojenie napr. ventilátora alebo chladiaceho boxu. Jeho nabíjanie trvá 4 hodiny. Všetky vyššie uvedené modely sú vybavené ochranou proti prepólovaniu, skratu, prehriatiu a USB zásuvkami s možnosťou rýchleho nabíjania.

Profesionálny model Pro 700 je vďaka vstavanej lítium-fosfátovej batérii (LiFePO4) s kapacitou 78,6 Wh vhodný pre štartovanie až 8l benzínových a 6l naftových motorov. Vzhľadom na povahu a rozmery tohto štartéra však neplní funkciu powerbanky ani svietidla. Oceníte ale možnosť dobiť ho práve spusteným vozidlom. Stačí, keď necháte zariadenie pripojené k batérii len 60 sekúnd, aby sa štartér dobil do pôvodného stavu. Samozrejmosťou je ochrana proti prepólovaniu a skratu. Dodávaný je s dokovacou stanicou pre jednoduché nabíjanie a okamžité použitie.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov