Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Už aj v Českej republike sú elektronické diaľničné známky

Aj naši susedia pri jazde po diaľnici využívajú oficiálne od začiatku tohto roka diaľničné známky v elektronickej podobe.

Povinnosť zakúpiť si elektronickú diaľničnú známku platí pre motorové vozidlá najmenej so štyrmi kolesami, ktorých najvyššia povolená hmotnosť je 3,5 tony. Na prípojné vozidlá a motocykle sa povinnosť nevzťahuje.

Čo mňa však zaujalo je, že od 1.1.2021 sa rozšíri zoznam vozidiel, ktoré sú oslobodené.

Vozidlá evidované v SR oslobodená automaticky
• Vozidlá na elektrickú energiu, vodík alebo hybridný pohon (hodnota emisií CO2 do 50 g/km), ak má vozidlo pridelenú špeciálnu ŠPZ (začína písmenami EL).

• Vozidlá prepravujúce držiteľa českého preukazu ZŤP alebo ZŤP/P. V prípade cestnej kontroly musí byť držiteľ preukazov ZŤP alebo ZŤP/P vo vozidle prítomný, inak sa na vozidlo oslobodenie nevzťahuje. Pri cestnej kontrole bude stačiť predložiť príslušný preukaz. Pre občanov s preukazmi vydanými mimo CR platí povinnosť uhradiť elektronickú diaľničnú známku.

• Vozidlá slúžiace na prepravu nezaopatrených detí, ktoré sú liečené na ochorenie zhubným nádorom alebo hemoblastózu. V prípade cestnej kontroly stačí predložiť lekársku správu alebo iné osvedčenie od lekárskeho zariadenia.

• Historické vozidlá s pridelenou zvláštnym evidenčným číslom a preukazom historického vozidla.

Vozidlá evidované v ČR oslobodená po podaní oznámenia

  • Vozidlá na elektrickú energiu, vodík alebo hybridný pohon (hodnota emisií CO2 do 50 g / km) bez špeciálnej ŠPZ.
  • Vozidlá jazdiace domovy pre osoby so zdravotným postihnutím, ak slúži na prepravu týchto osôb.

Vozidlá evidované v zahraničí oslobodená po podaní oznámenia

  • Vozidlá na elektrickú energiu, vodík alebo hybridný pohon (hodnota emisií CO2 do 50 g / km).

Ako ju kúpiť?
Vodiči majú možnosť kúpiť si elektronickú diaľničnú známku v e-shope len pomocou niekoľkých kliknutí, a to doslova odkiaľkoľvek. Rovnako ľahko je možné si elektronickú diaľničnú známku kúpiť v sieti obchodných miest alebo prostredníctvom samoobslužného kiosku.

Nerentabilné diaľnice, náklady prevyšujú zisk

Cena 
Rok – 1500 KČ, 30 dní – 440 KČ, 10 dní – 310 KČ.

Cenovky mierne vyššie ako tie naše na Slovensku, ale aj u nás je to otázkou času, kedy poplatky pôjdu hore. Navyše v ČR existuje aj možnosť polovičného poplatku pre ekologickejšie autá.

Motorové vozidlá poháňané LPG pohonom ale nie sú v prípade použitia spoplatnenej pozemnej komunikácie v Českej republike cenovo zvýhodnené. Zníženie ceny sa týka vozidiel poháňaných zemným plynom alebo biometánom (aj kombinovaná s iným palivom), pričom poplatok na 1 rok činí 750 KČ, na 30 dní 220 KČ a na 10 dní 155 KČ.

Zdroj: e-dalnice.cz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov