Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan GT-R (X) 2050: V horizontálnej polohe riadite mozgom!

Japonská automobilka Nissan sa už koncentruje a budúcnosť. Dôkazom toho sú nielen najnovšie produkčné modely – elektrický crossover Ariya a športiak Z Proto, ale najmä sofistikovaný projekt Nissan GT-R (X), ktorý predbieha dobu minimálne o tri dekády!

Nissan využil služby mladého talentovaného a nezávislého tvorcu Jaebum „JB“ Choia, ktorý realizoval svoj sen v rámci zadania na ArtCenter College of Design v kalifornskej Pasadene. Vedenie spoločnosti Nissan však jeho koncept natoľko zaujal, že začiatkom minulého roka ho angažoval, aby sa stal súčasťou širšieho tímu Nissan Design America. Originálne vozidlo GT-R (X) pre rok 2050 meria na dĺžku 2908 mm, na šírku 1537 mm, avšak na výšku len 658 milimetrov.

Pre také netradičné rozmery existuje veľmi dobrý dôvod. Choi totiž experiment od začiatku navrhoval ako auto, ktoré si ľudia „oblečú“ (tzv. „wearable machine“) V praxi to znamená, že šofér vo vozidle nesedí, ale leží, pričom svoje končatiny roztiahne do tvaru písmena X. Unikátna poloha pri šoférovaní bez volantu však nie je jedinou zaujímavosťou. Podľa tvorcov sa totiž auto neovláda tak, ako sme zvyknutí, ale pomocou futuristického, tvarovo prispôsobiteľnom obleku a helmy.

V skutočnosti by totiž automobil mal čítať myšlienky šoféra a na ich základe sa rozhodnúť, kam pôjde. Pretože ide o dosť vzdialenú budúcnosť, o špecifikáciách sa zatiaľ mlčí. V otázke pohonu má však JB jasno, bude plne na elektrinu. „Pre tím Nissan Design America bolo vzrušujúce, že sme autorovi tejto myšlienky pomohli postaviť podobu modelu jedna k jednej,“ povedal viceprezident spoločnosti Nissan Design America David Woodhouse, podľa ktorého je JB Choi nesmierne talentovaný a kreatívny dizajnér.

Exoskeletóny dnes posilňujú ľudí nosením mechanických štruktúr. Snažil som sa prispôsobiť telesnej veľkosť človeka čo najviac to pôjde, aby som si auto mohol jednoducho obliecť. Chcel som vytvoriť novú formu stroja, ktorý nie je vozidlom na jazdu, ale je to priestor, kde sa stroj a človek stávajú jedným,“ vysvetli JB Choi.

-jj-, text a foto: Nissan, Uncrate.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov