Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Do r. 2030 EÚ položí autopriemysel. Skončili sme?!

Európska únia chce mať do roku 2030 na svojich cestách najmenej 30 miliónov áut bez emisií, a snaží sa členské štáty odvrátiť od dopravy využívajúce fosílne palivá.

V budúcej stratégii, ktorú má Európska komisia (EK) oficiálne zverejniť budúci týždeň, sa chystajú predložiť opatrenia, ktoré sa majú vysporiadať so štvrtinou emisií skleníkových plynov z dopravy.

“Ciele EÚ byť do roku 2050 klimaticky neutrálnym nemožno dosiahnuť bez zavedenia ambicióznych opatrení na znižovanie závislosti dopravy na fosílnych palivách,” je uvedené v dokumente. K tomu, aby EÚ svojich klimatických záväzkov dosiahla, bude treba “najmenej 30 miliónov vozidiel bez emisií do roku 2030,” uvádza ďalej.

Niektoré krajiny únie, napríklad Francúzsko či Slovinsko, už stanovili dátum, po ktorom sa už nebudú predávať nové autá s pohonom na fosílne palivá.

V roku 2030 potrebovať tri milióny dobíjacích staníc a tisíc vodíkových čerpacích staníc. Teraz má Európa okolo 200 000 dobíjacích miest. O 10 rokov bude autopriemysel vyzerať úplne inak ako vyzerá teraz…

Zvoní fosílnym autám do hrobu?!

Neuvažujú triezvo, lebo majú zarobené….

Za čistú prírodu treba bojovať. Treba obhospodarovať pôdu, treba sa starať o lesy, aj ich rúbať, aj ich sadiť, ale systematicky, moderným spôsobom v kombinácii so sedliackym rozumom. Staviame na úrodnej pôde, tovary k nám prúdia z rôznych kútov sveta, pracovné príležitosti sa koncentrujú do jedného miesta… Je toto cesta? Rôzne mimovládky a iné fanatické skupiny presadzujú nereálne názory, ale sami pritom všetky výdobytky doby používajú. Počnúc novými mobilmi, až po časté lety na mítingy alebo dovolenky. Jednoducho vodu kážu, víno pijú…

Nám sa skôr zdá, že Európska únia chce zničiť automobilizmus a položiť EÚ na kolená. Ako keby si neuvedomovali, že bez priemyslu to nejde, a zarábať sa na iných odvetviach nedá. Smeruje to k tomu, že kúpa ale aj údržba auta bude tak drahá, že si ho bežná pracujúca trieda nebude môcť dovoliť. Nové pokyny budú likvidačné. Pri 500 eurových platoch si také auto nebudeme môcť dovoliť… “Ide v podstate o vyhlásenie vojny dieselovým a benzínovým vozidlám,” tvrdia kritici, ktorí vidia v návrhu novej normy koniec dieselových a benzínových áut.

Boj proti emisiám doslova likviduje automobilový priemysel. Napríklad predaj nových áut v krajinách Európskej únie sa za osem mesiacov tohto roka výrazne znížil. Z najväčších krajín najvýraznejší prepad, o 40,6 percenta, zaznamenalo Španielsko. V Taliansku sa predaj znížil o 38,9 percenta a vo Francúzsku o 32 percent. V Nemecku, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, predaj klesol o 28,8 percenta. A mimochodom, samotná elektrina tiež nie je čistá, čo ostatné spôsoby znečistenia? Zemeguľa nie je len jeden kontinent…

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov