Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Brexit ako koniec registrácie „angličákov“, Rumunsko už na tom pracuje

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie môže mať ešte jeden ďalší následok. Bude to čiastočná rozlúčka s dovozom „Angličakov“, ktoré sa v niektorých častiach východnej Európy rozmohli bleskovým tempom. A Slovensko už pár mesiacov nie je žiadnou výnimkou.

Priznám sa, nikdy som neschvaľoval úplne povolenie vozidiel s volantom vpravo. A pritom zbožňujem japonské autá, ktoré sa často do UK importovali v najvyšších verziách.  My sme našťastie na tom ešte dobre, ale čoraz častejšie môžete aj u nás vidieť autá, ktoré nie sú ničím výnimočné, len tým že majú volant vpravo.

Automobily s pravostranným riadením sú ale obzvlášť populárne v Rumunsku. Od vstupu krajiny do Európskej únie je registrovaných už 110 000 kusov takýchto áut, a od začiatku tohto roku je to viac ako 15 000. Navyše ich popularita neustále rastie a medzi „angličákmi“ sa nachádzajú aj  úžitkové autá. S volantom vpravo na rumunských značkách je aj veľa kamiónov a autobusov, ktoré premávku po druhej strane cesty nezažili roky.

Brexit sťahuje automobilky

Výhodou je cena

Hlavnou výhodou takýchto vozidiel boli vždy veľmi nízke ceny. Keď sa však Briti 1. januára konečne rozídu s EÚ, všetko sa má v Rumunsku zastaviť. Ďalšia registrácia vozidiel z Anglicka, Škótska a Walesu bude v Rumunsku nemožná a dovoz zo Severného Írska bude povolený iba dočasne, na obdobie štyroch rokov. To už oficiálne oznámila organizácia Registrul Auto Român, ktorá je v Rumunsku zodpovedná za dohľad nad vozidlami.

Prípad sa má týkať iba novo dovezených vozidiel. „Angličaky“, ktoré už behajú po Rumunsku, budú môcť naďalej slúžiť. Taktiež nebude povinnosť prehadzovať volant naľavo.

Otázne je, čo majú v pláne s autami z Írska, ktoré stále ostáva členom EÚ, aj keď je pravda, že tam sú autá citeľne drahšie. Myslíte si, že by po novom mali toto opatrenie zaviesť aj ostatné krajiny? Aký máte názor na vozidla s volantom vpravo na našich cestách?

Foto: Autocar

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov