Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lamborghini Essenza SCV12: Len 40 kusov

Talianska automobilka Lamborghini prekonáva s najnovším modelom Essenza SCV12 svoje vlastné hranice. Z limitovanej edície pretekárskeho vozidla určeného výhradné na súťažné okruhy sa vyrobí len 40 exemplárov.

Na bežných cestných komunikáciách by ste tak tohto  „štvorkolesového diabla“ stretnúť nemali. Vozidlo navrhnuté vlastným dizajnérskym štúdiom Lamborghini Centro Stile má výrazný športový design, viac ako 830 koní vďaka najsilnejšiemu motoru V12 v histórii a prítlak 1200 kilogramov pri rýchlosti nad 250 km/h.

Majitelia okruhovej hračky, ktorú vyvinula pretekárska divízia značky Squadra Corse, sa súčasne stanú členmi exkluzívneho klubu. Charakter a zameranie hyperšportiaku Lamborghini Essenza SCV12 sa vyrovná známemu programu XX od Ferrari pre najváženejších zákazníkov značky. Niet čo tajiť, kľúčovou súčasťou SCV12 je nepochybne najsilnejší atmosféricky plnený agregát V12 v histórii značky.

Uprostred vozidla tak môžete nájsť 6,5-litrový motor so spomínaným maximálnym výkonom 830 koní (610 kW). Na rozdiel od cestného modelu Lamborghini Aventador však v prípade SCV12 mieri spomínaný výkon len na zadné kolesá. A to navyše cez novú šesťstupňovú sekvenčnú prevodovku X-trac, ktorá je súčasťou zadného „push-rod“ zavesenia. S hmotnosťou pod 1400 kg sa SCV12 pyšní pomerom váhy a výkonu 1,66 kg/k.

Automobil rovnako používa novo vyvinutý karbónový monokok, zaisťujúci vysokú úroveň tuhosti. V konečnom výsledku tak SCV12 spĺňa normy prototypov FIA, hoci vo vnútri kabíny nenájdete bezpečnostný rám. Súťažnými pravidlami sa každopádne Lamborghini nemuselo zaoberať, takže vozidlo je aerodynamicky účinnejšie než súčasné monoposty triedy GT3.

Pri rýchlosti 250 km/h je generovaných až 1200 kg prítlaku. Dynamické schopnosti SCV12 vedenie Lamborghini zatiaľ nezverejnilo. Na okruhu ale pôjde bezpochyby o poriadnu strelu s vysokou úrovňou priliehavosti. Pre automobil má totiž značka aj špeciálne obutie od Pirelli, ktoré nasadí na horčíkové kolesá, 19-palcové vpredu a 20-palcové vzadu.

Pre štyri desiatky majiteľov modelu Essenzy SCV12 pripravuje automobilka z Apeninského polostrova exkluzívny klub zahŕňajúci šoférske tréningy a okruhové dni na tých najznámejších svetových okruhoch. Cenovku okruhovej hračky zatiaľ nepoznáme. Ferruccio Lamborghini založil svoju športovú automobilku v roku 1963.  Po vyhlásení úpadku a zmene vlastníkov prešlo Lamborghini v roku 1987 pod Chrysler. Od roku 1998 ho vlastní Audi (Volkswagen Group).

„Essenza SCV12 je dokonalým vyjadrením atmosférického motoru V12, čo je symbol našej značky už od roku 1963. Snúbi v sebe tradíciu značky s novými filozofiami ohľadne použitia ľahkých materiálov a využívania aerodynamiky,“ povedal riaditeľ značky Lamborghini Maurizio Reggiani, ktorého doplnil Mitja Bokert, šéf divízie Laborghini Centro Stile: „Vzdávame hold pretekárskej minulosti aj prítomnosti – veľké krídlo na zadnej časti, postrannej plutvy a predná lízanka pochádzajú z Huracánu Super Trofeo Evo a GT3 Evo.”

-jj-, zdroj a foto: Lamborghini

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov