Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Denyo + Toyota = Mobilný vodíkový agregát

Japonská automobilka Toyota spoločne so spoločnosťou Denyo vyvinuli pojazdné vodíkové vozidlo. Slúži ako zdroj elektrickej energie v prípade výpadku dodávok zo siete alebo na neelektrifikovaných miestach.

Vodíkové palivové články v automobile umožnia dodávať nepretržite elektrinu po dobu až 72 hodín. Obe firmy teraz zahájili overovacie skúšky a testy  s cieľom doviesť vozidlo do komerčnej podoby. Napájacie vodíkové vozidlo sa bude porovnávať s generátormi na báze konvenčných spaľovacích motorov.

Zámerom tejto aktivity je preukázať jedinečné charakteristiky napájania z palivových článkov vrátane dopadov na rôzne spotrebiče a vybavenie, resp. znižovanie emisií CO2. Spoločne vyvinutý napájací automobil s kapacitou 612 kWh je postavený na ľahkom nákladnom vozidle Toyota „Dyna“ a používa systém palivových článkov z vodíkového osobného vozidla Toyota Mirai.

Napájacia jednotka využíva elektrické generátory na palivové články s menovitým výkonom 8,5 kW vyvinula firma Denyo v rámci projektu sponzorovanom japonským Ministerstvom životného prostredia. Vozidlo preváža približne 65 kg vodíkového paliva v 27 zásobníkoch. Takže dokáže prekonať dlhšiu vzdialenosť a pritom súčasne zaistiť výrobu elektriny na mnoho hodín.

Počas jedného cyklu vozidlo vyprodukuje okolo 450 litrov vody. Obe firmy spoločne skúmajú ďalšie možnosti uplatnenia elektrifikovaných vozidiel s pridanou hodnotou v podobe vysokokapacitného napájacieho zdroja, operatívne poskytujúceho elektrinu tam, kde je to práve potreba.

/Toyota Mirai/

Scenáre uplatnenia môžu byť veľmi pestré, od dodávok na miestach postihnutých prírodnou pohromou alebo katastrofou až po externé akcie, eventy, či festivaly pod šírym nebom. Toyota je výrobcom prvého sériového vozidla na palivové články – Mirai. Celkovo už predala viac ako 10.000 vodíkových vozidiel. Okrem toho vyvíja aj nákladné automobily alebo lode na vodík.

 

-jj-, zdroj a foto: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov