Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen ID.R: Návrat do Goodwoodu

Volkswagen Motorsport sa vracia na miesto činu a zúčastní sa na prestížnej akcii Goodwood SpeedWeek s pretekárskym elektromobilom ID.R. Volkswagen ID.R tak predvedie 411 dní po rekordnej jazde na čínskej hore Tianmen znovu svoju mimoriadnu jazdnú dynamiku na podujatí Goodwood SpeedWeek (16.- 18. októbra 2020).

Pretože tradičná akcia Festival rýchlosti v Goodwoodu a Goodwood Revival museli organizátori zrušiť kvôli koronavírusovej pandémii. Teraz však pripravili nový ívent Goodwood SpeedWeek, na ktorom sa historické pretekárske vozidlá stretnú s víziami budúcnosti. Trojdenný automobilový festival sa však uskutoční za zatvorenými dverami. Celkové dianie z neho však bude sprostredkované do celého sveta v rozsiahlych digitálnych reportážach a mnohých živých prenosoch.

Divízia VW Motorsport, ktorá oslávila víťazstvo v uplynulých dvoch ročníkoch Festivalu rýchlosti so súťažným elektromobilom ID.R s výkonom 500 kW, pricestuje tentoraz na juh Anglicka s novou výzvou. SpeedWeek sa totiž nekonajú ako preteky do vrchu na Goodwood Hill, ale na súťažnom okruhu Goodwood s dĺžkou 3,809 km. „Goodwood je po desaťročia skutočnou atrakciou pre fanúšikov motoristického športu z celého sveta. Máme preto veľkú radosť, že organizátori prišli aj v tomto veľmi náročnom období s akciou SpeedWeek,“ povedal Sven Smeets, šéf divízie VW Motorsport.

ID.R bude ako športový priekopník rodiny ID. doprevádzať uvedenie modelov ID.3 na trh a svetovú premiéru modelu ID.4. Ide o prvé dva sériovo vyrábané plne elektrické modely Volkswagen. „SpeedWeek bude jednou z mála automobilových akcií, ktoré sa v tomto roku uskutočnia. A preto sa z tejto udalosti pripravuje rozsiahle spravodajstvo. Môžeme tak miliónom divákov znovu predviesť fantastický vývoj elektromobility u značky Volkswagen, hoci to tentoraz bude žiaľ len prostredníctvom televíznych a živých internetových prenosov,“ dodal Smeets.

Prvé elektromobily špeciálnej edície ID.3 1st Edition, vyrobené v počte 30.000 vozidiel, dostali zákazníci už v auguste. ID.3 si môžu zákazníci objednávať v mnohých európskych krajinách už od 20. júla. Nedlho potom nasledovala svetová premiéra modelu ID.4. Volkswagen tým potvrdzuje svoje ambície stať sa globálnym lídrom v oblasti elektromobility. Značka očakáva, že do roku 2025 vyrobí 1,5 milióna elektromobilov. Pre ID.R je SpeedWeek mostom medzi minulosťou a súčasnosťou.

Aktuálny traťový rekord pretekárskeho okruhu Goodwood Motor Circuit platí od roku 1965 a zaslúžili sa oň jazdci F1 – Jim Clark a Jackie Stewart. Obaja dosiahli v neoficiálnych pretekoch Formule 1 čas 1:20,4 min. ID.R už drží historické maximum ikonických pretekov do vrchu na Goodwood Hill, a pokiaľ by sa to pretekárskemu elektromobilu podarilo prekonať rekord aj počas podujatia SpeedWeek, bol by najrýchlejším vozidlom na oboch goodwoodských tratiach – Hill aj Motor Circuit.

-jj-, foto a zdroj: VW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov