Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Keď odťahy v Bratislave nefungujú…!

Bratislava a jej mestské časti sa bili do pŕs, že je silou mocou potrebné zaviesť parkovacie politiky, aby sa ľahšie parkovalo. Občania, majitelia boxov, platia ročne nemalé peniaze za službu, z ktorej nič nemajú. Len o tom nevedia...

Na Slovensku sú rôzni správcovia ciest (k tomu sa ešte nabudúce dostaneme, lebo je to viac problémové, ako sa na prvý pohľad zdá). V Bratislave to je Hlavné mesto SR – Bratislava a priľahlé mestské časti. V Zmluve o zabezpečovaní odťahovej služby je objednávateľ práve Hlavné mesto Bratislava (HMB) a spoločnosť, ktorá odťahy zabezpečuje je Dopravný podnik Bratislava a.s.(DPB). To by zatiaľ nebolo nič atypické, keďže sa nedá všetky služby zabezpečovať vlastnými zdrojmi. V zmluve sa ďalej píše, že HMB podľa zákona spravuje komunikácie I a II. triedy. Cesty a ulice, ktoré kam patria nájdete v tomto priloženom odkaze.

Problém spočíva v tom, že samotné mestské časti nemajú uzatvorenú zmluvu s DPB, ani s inou odťahovou službou. Navyše, sama odťahová služba nemôže rozhodnúť o odťahu vozidla, môže tak učiniť iba príslušník MsP (oprávnenia ustanovené v  zákone o MsP), prípadne policajt (priamo podľa zákona o CP) Takže uvediem modelovú situáciu: Máte parkovací box od mestskej časti (ako väčšina ľudí), riadne označený, za ktorý platíte mestskej časti. Prídete k nemu a stojí tam iné ako vaše auto. Zavoláte MsP Bratislava na linku 159, veď predsa platíte mestu/mestskej časti a čakáte, že zjednajú nápravu prostredníctvom odťahu a vy si budete môcť v kľude zaparkovať. Omyl. Hliadka MsP síce príde na miesto, preverí stav, maximálne nasadia papuču, alebo vozidlo nafotia a oznámia správnemu orgánu.

Koľkokrát už tu boli problémy s odťahmi v Bratislave? To sa nenájde nikto, kto by to dal do poriadku? 

To váš problém s nemožnosťou zaparkovať vo finále nijako nevyrieši, keďže auto tam ostáva stáť aj naďalej. Tak zavoláte na štátnu políciu na linku 158, že máte problém a čakáte, že to vyriešia. Omyl. Ani tu už nepochodíte. Blokuje vám niekto garáž? Neviete vyjsť? Máte jednoducho smolu ak to nie je ne I. a II. triede. Musíte len čakať, kým sa sám rozhodne odísť.

Čo sa píše na stránke?

Dopravný podnik Bratislava, akciová spoločnosť, zabezpečuje od 1. 2. 2020 odťahovú službu na území Bratislavy. Pre nahlásenie vozidla, ktoré tvorí prekážku v doprave a vyžaduje odťah, kontaktujte Policajný zbor SR (PZ SR, 158) alebo Mestskú políciu (MsP, 159). Odťah môže požadovať každý, ak mu niekto bráni pri vjazde či výjazde, státím pred garážou či prekáža v premávke MHD, ale samozrejme o tom vždy musí rozhodnúť príslušník MsP alebo PZ SR.

Záver

Je to kocúrkovo. Nie, nie je to návod, že aktuálne môžete parkovať kde chcete, a aj tak vás neodtiahnu. Postih môže prísť v podobe sankcie. Akurát tým skomplikujete život ľudom, ktorí si za bezproblémové parkovanie platia.

Tento problém trvá už  pekných pár mesiacov a stále to nikto nerieši. Čudujem sa, že doteraz občania nedali žiaden podnet na prešetrenie, prečo mestské časti berú iba prachy, ale neposkytujú žiadne protislužby.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov