Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Neprípustné! Vodiči sa stále častejšie hrajú hry na mobile!

Vodiči stále častejšie hrajú za jazdy hry na mobilnom telefóne. Podľa prieskumu holandského inštitútu pre výskum bezpečnosti cestnej premávky v roku 2019 pripustilo hrania hier za jazdy 8,2 percenta vodičov, o dva roky skôr len 3 %.

Každý vodič pri jazde používa mobilný telefón. Aspoň občas. A kto povie, že ho nikdy nepoužil a ani nikdy do ruky nechytil, tak klame. Žiaľ, realita je taká. Moderný mobil nám prenikol pod kožu, a to predovšetkým vďaka kombinácií rôznorodých funkcií v jednom malom zariadení.

Ale aby sme boli objektívnejší, prinášame doplňujúce zistenia vyššie zmieneného výskumu. K používaniu mobilného telefónu za jazdy sa priznalo asi 70 % vodičov, a to či už k používaniu navigácie alebo hudobných aplikácií.

Inštitút ďalej tvrdí, že problémom býva problematická vymáhateľnosť zákazu a aj to, že ľudia sa jednoducho spoliehajú na to, že ich policajti pri skutku nepristihnú. Drvivá väčšina respondentov uviedla, že si veria keď používajú telefón a šoférujú a nepovažujú túto činnosť sa výrazne rizikovú.

Nepozornosť je pritom jednou z najčistejších príčin nehôd!

Samotné telefonovanie aj bez systému hands-free osobne nepovažujem za výrazne rušivú činnosť. Aj tak značná časť dnešných vodičov jazdí len s jednou rukou na volante, ale určite to neobhajujem ani neodporúčam. Je to len núdzové riešenie!  Takmer všetky moderné vozidlá dnes majú blueetooth, takže spárovať mobil s rádiom nie je žiaden problém. Akurát trošku problematické ostáva riešenie otázky, čo robiť, keď nechcete aby celá osádka počula váš “súkromný” hovor.  Najproblematickejšim je  napr. chatovanie a využívanie ostatných aplikácii, ktoré vodiča nútia odlepiť zrak od vozovky. Podobné to je aj s mnohými modernými infotainmentami vo vozidle.

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov