Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Transit Nugget: Aj s výklopnou strechou

Automobilka Ford oznámila, že od novembra tohto roku bude možné objednávať obľúbené obytné vozidlo Transit Custom Nugget Plus. V novom prevedení bude k dispozícii aj výklopná strecha.

Prednosťou takého riešenia je väčší obytný priestor pri parkovaní v kempe a súčasne nízka priechodná výška počas prepravy. Variant s vyklápacou strechou rozširuje počet ponúkaných modelov Nugget na štyri. Zaradí sa vedľa súčasné modely: Nugget Plus s vysokou pevnou strechou, Nugget s výklopnou strechou a Nugget s vysokou pevnou strechou. Transit Nugget Plus vychádza z úspešného užitkového modelu Transit Custom, na jeho vývoji sa podieľala špecializovaná spoločnosť Westfalia.

Jeho najväčšími prednosťami sú dobre vybavený obytný priestor v kvalitne prevedenej nadstavbe, vyspelé asistenčné systémy, moderné online funkcie aj úsporný vznetový motor Ford 2.0 EcoBlue. Model Nugget Plus s dlhým rázvorom ponúka ešte viac priestoru než základný Nugget a navyše má zabudovanú toaletu s výklopným umývadlom. Obytné vozidlá Nugget sa už skôr etablovali v Nemecku. Od začiatku roku 2019 je možné ich objednať na vybraných európskych trhoch priamo u predajcov Ford.

Spoločnosť predpokladá, že vďaka tomu sa ich za rok 2020 predá takmer trikrát viac než v roku 2018. Znížená prejazdná výška Transitu Custom Nugget Plus s výklopnou strechou umožňuje vjazd do viacpodlažných parkovísk a uľahčuje jazdu napríklad v situáciách, keď nad vozovku prerastajú vetvy stromov. Ďalšou prednosťou je menšia spotreba paliva a v porovnaní s veľkými obytnými vozidlami tiež nižšie poplatky na niektorých trajektoch alebo spoplatnených komunikáciách.

Pod výklopnou strechou sa nachádza pohodlné lôžko. Strecha je dostatočne ľahká na to, aby s ňou bolo možné manipulovať ručne, a jej bočnice majú vodeodolnú úpravu. Navyše nevylučuje použitie strešného nosiča. Po vztýčení strechy dosahuje vnútorná výška 2,4 metra. Veľké zadné okno a dvojice bočných okien prepúšťajú dovnútra dostatok svetla, je však možné ich zakryť záclonami. Horný spací priestor je vybavený ventilačnými otvormi a LED čítacími lampičkami. Dvojlôžko je možné v priebehu dňa zložiť, aby bol k dispozícii väčší obytný priestor.

Výklopná strecha je určená pre celoročné použitie. Penová izolácia na robustnom hornom diele z kompozitu pomáha udržiavať vo vnútri príjemnú teplotu. Nové prevedenie modelu Nugget Plus má obytný priestor usporiadaný rovnako ako súčasný model s vysokou pevnou strechou. Vzadu sa nachádza kuchynka, uprostred je obytná časť s jedálenským kútikom. Ten je možné jednoducho premeniť na sedadlá pre tri osoby a nechýbajú tu ani úchyty Isofix pre bezpečné upevnenie detských sedačiek.

Väčší vnútorný priestor variantu Plus umožnil inštalovať dozadu ešte toaletu so sklopným umývadlom a zaťahovacou zástenou. Pitnú a úžitkovú vodu dodávajú dve zabudované nádrže, každá s objemom 42 litrov. Prostredníctvom sériovo dodávaného palubného modemu FordPass Connect je možné vo vozidle vytvoriť vysokorýchlostné pripojenie k internetu až pre desať zariadení súčasne. Signál Wi-Fi siete pritom dosahuje do vzdialenosti pätnástich metrov od vozidla.

Transit Custom Nugget je poháňaný vyspelým vznetovým motorom Ford 2.0 EcoBlue, ktorý sa vyznačuje kultivovaným chodom, priaznivým priebehom krútiaceho momentu a nízkou spotrebou paliva. Zákazníci majú na výber varianty s najvyšším výkonom 96 alebo 136 kW. Oba sa štandardne dodávajú so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, na prianie je však k dispozícii aj šesťstupňová samočinná skrinka SelectShift. Variant s výklopnou strechou je podľa predbežných výpočtov približne o sedem percent úspornejší než Nugget Plus s vysokou pevnou strechou.

-jj-, zdroj a foto: Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov