Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lucid Air: Prekoná rekord Tesla Model S?

Auto Lucid Air predchádza povesť elektromobilu s výrazným dojazdom na jedno nabitie. Konkrétne špecifikácie, konfigurácie ani cena atraktívneho auta od automobilky Lucid Motors však zatiaľ nie sú oficiálne známe.

Spoločnosť Lucid Motors, ktorá pôvodne vznikla v roku 2007 pod názvom Atieva, je jedným z mnohý amerických start-upov so zameraním na vývoj a výrobu elektromobilov. Z veľkej časti vlastní túto spoločnosť Saudskoarabský verejný investičný fond. Elektromobil Lucid Air mal svetovú premiéru už pred štyrmi rokmi s ambíciami rozbehnúť výrobný proces práve v roku 2020. Konkrétne špecifikácie však budú zverejnené 9. septembra 2020.

Zatiaľ len vieme vozidlo bude mať k dispozícii dva elektromotory, po jednom na každej náprave, s celkovým výkonom blížiacim sa 745 kW. Podľa aktuálneho nezávislého testu spoločnosti FEV North America, Inc. z Michiganu bude dojazd elektromobilu vzhľadom na reálne americké normy EPA zhruba 517 míľ, teda asi 832 km. Motoristickí odborníci preto odhadujú, že nový automobil do zásuvky bude vybavený asi 130kW batériou (900 V).

Tá bude pozostávať z batériových článkov typu 2170, ktoré dodajú spoločnosti Samsung SDI a LG Chem. Prednosťami elektromobilu Lucid Air majú byť okrem iného aj výnimočná aerodynamika a efektivita. Webový portál Bussinesinsider zasa informuje, že podľa nedávno zverejneného videa sľubuje značka Lucid Motors dojazd 441 míľ (710 km) na jedno nabitie.

To by bol nový rekord, ktorý drží s dojazdom 402 míľ (650 km) elektromobil Tesla Model S. Výkonný šéf Lucid Motors Peter Rawlinson, ktorý pracoval svojho času pre Elona Muska práve na vývoji modelu Semi uviedol, že Air bude v interiéri luxusnejší ako Tesla, akceleruje z pokoja na stovku za necelé tri sekundy. A cena bude začínať na sume 100.000 amerických dolárov (84.650 eur).

-jj-, zdroj a foto: Bussinesinsider, Electrek.co, Lucid Motors

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov