Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford+Mobileye: Asistovaná jazda s kamerami

Automobilka Ford a spoločnosť Mobileye, ktorá v súčasnosti patrí pod koncern Intel, rozširujú svoju spoluprácu. Jej cieľom je ponúknuť ešte dokonalejšie detekčné schopnosti asistenčných systémov na báze kamery.

Spoločnosť Mobileye vybrali ako dodávateľa technológie snímania obrazu pre pokročilé asistenčné systémy Fordu úrovne 1 aj 2. Dodávať bude zariadenie výrobnej série EyeQ® spolu s vyhodnocovacím softvérom. Systémy úrovne 1 podľa definície SAE spočívajúcej v automatizácii jednej oblasti úkonov potrebných k ovládaniu automobilu, teda riadeniu alebo akcelerácie.

Systémy úrovne 2 potom asistujú ako pri smerovom vedení vozidla, tak pri regulácii rýchlosti. Obe úrovne vyžadujú stály dohľad šoféra nad reakciami vozidlá. Názov spoločnosti Mobileye bude vo vozidlách Ford zviditeľnený vo forme loga, ktoré sa bude zobrazovať na obrazovkách systému SYNC® súvisiacich práve s asistenčnými systémami.

Vôbec po prvý raz tak budú zákazníci informovaní o tom, že technológia Ford Co- Pilot360 stavia na snímacích schopnostiach Mobileye. Počítačové čipy a softvér Mobileye EyeQ slúžia k presnému vyhodnoteniu obrazu, ktorý sníma kamera za čelným sklom automobilu. Rozpoznávajú v ňom relevantné prvky od vodorovného aj zvislého dopravného značenia cez chodcov až po iné vozidlá.

Novú technológiu Mobileye bude využívať nielen systém pre navrátenie sa do jazdného pruhu, asistent diaľkových svetiel, predkolízny asistent s automatickým brzdením pred prekážkou či adaptívny tempomat, ale tiež nový aktívny jazdný asistent, ktorý sa prvýkrát predstaví v Mustangu Mach-E a novej F-150.

Ford ďalej zvažuje nasadenie technológie Roadbook do svojich vozidiel. Roadbook tvorí z anonymizovaných hromadných dát z palubných kamier mapu s vysokým rozlíšením, ktorá je , určená pre palubné systémy vrátane nového aktívneho jazdného asistenta. Ten umožní aj asistovanú jazdu bez držania volantu, samozrejme len v štátoch, kde to povoľuje legislatíva.

Pre asistenčné systémy úrovne 1 sa vo vozidlách Ford bude používať systém Mobileye EyeQ3, pre úroveň 2 potom EyeQ4. Od konkurencie sa výrobná séria EyeQ4 odlišuje podporou komplexného a výpočtovo náročného spracovania obrazu pri zachovaní nízkej spotreby energie, a to aj pri umiestnení na čelné okno. EyeQ4 stavia na prednostiach osvedčených riešení a dokáže spracovávať údaje z niekoľkých vstupov súčasne.

-jj-, zdroj a foto: Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov