Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW chce sieť nabíjacích staníc Artemis

Automobilka Tesla ukázala cestu a teraz ju nasledujú ďalší. Koncern Volkswagen plánuje vybudovať vlastnú exkluzívnu sieť nabíjacích staníc pre elektromobily. V prvej fáze to budú nabíjačky pre Audi a Porsche, ale zatiaľ nie je jasné, kde a kedy má projekt vzniknúť.

Otázniky zatiaľ visia aj napríklad nad nabíjacími výkonmi, pričom v tejto súvislosti sa hovorí aj o doplnkových predajných a zábavných službách. Podľa nemeckých médií koncern Volkswagen, ktorý má svoju fabriku aj u nás v Devínskej Nove Vsi, pripravuje v rámci projektu nazvaného Artemis vybudovanie vlastnej exkluzívnej sieti nabíjacích staníc pre elektromobily.

Údajne má ísť o luxusné nabíjacie stanice určené pre exkluzívne značky – spočiatku teda predovšetkým Audi a Porsche. Nie je jasné, či k sieti nabíjačiek dostanú po čase prístup tiež ďalšie značky VW alebo dokonca konkurenčné automobilky. Nemecká automobilka sa zjavne inšpirovala nabíjačkami vizionára Elona Muska, ktorý boduje po celom svete so svojimi nabíjačkami Tesla Supercharger.

Tesla tak získala výrazný náskok, ktorý bude chcieť konkurencia postupne eliminovať. Sieť nabíjačiek Artemis má naopak dať „Vorsprung“ značke Audi, ktorá sa so sloganom „Náskok vďaka technike“ už roky pyšní. V tomto prípade ale ani jedno nedáva zmysel, pretože Tesla má už dnes náskok viac ako sedem rokov.

Volkswagen má pritom už dnes podiel v celoeurópskej sieti budovaných ultra-rýchlonabíjačiek Ionity. Svojou cenou za nabíjanie, ale aj výkonom relatívne dobre zodpovedá „exkluzívnemu“ riešeniu určenému primárne pre majiteľov luxusných elektromobilov.

-jj-, zdroj a foto: Electrive.com, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov